Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мила Родино, стълба без стъпала

Писателят Илия Троянов пристига в България за представянето на новата си книга „Власт и съпротива“

Отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България, „Власт и съпротива“ на Илия Троянов бе номиниран за най-добър немскоезичен роман миналата година. Снимка: БГНЕС - Мила Родино, стълба без стъпала

Отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България, „Власт и съпротива“ на Илия Троянов бе номиниран за най-добър немскоезичен роман миналата година. Снимка: БГНЕС

„Векът се стапя, под езика лепне ивица горчив бонбон, мила Родино, стълба без стъпала, ти си земен рай, костите чакат проветрение под сминдуха, твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край, купчина инжектирани с урина дини и хора, изпотени от отчаяние край пътя. Ние обаче профучаваме покрай тях. Никакво спиране…“

vlast

Картината е описание на 1999 година. Годините са част от разказвачите в новата книга на Илия Троянов „Власт и съпротива“. Романът се превърна в литературно събитие с появата си в Германия миналата година, а сега излиза и на български език. Авторът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ пристига в България, за да представи лично книгата на 27 септември (вторник) от 19 часа във „Виваком Арт Хол“.

Отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България, „Власт и съпротива“ бе номиниран за най-добър немскоезичен роман миналата година. Книгата описва сблъсъка между противник на режима и кадровик от тайните служби. За написването Троянов е използвал както документи, така и множество свидетелства на хора, с които е разговарял – бивши затворници, лагеристи, офицери от Държавна сигурност. Всички те са вплетени в двата основни персонажа – героите на книгата, представляващи властта и съпротивата срещу нея.

Америка за България

„Троянов е „събирач на съдби“ от комунистическа България. Съдби, от които на човек му настръхват косите“, написа „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ в рецензията си за романа.

Вижте още: СЪБИРАЧЪТ НА СЪДБИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ

27 септември няма да е единствената възможност почитателите на Илия Троянов да се срещнат лично с него. Ден по-рано, в понеделник, той ще участва в представянето на аудиокнигата си „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

От 16,30 часа в литературен клуб „Перото“ гост ще бъде и актьорът Стоян Алексиев, дал гласа си на творбата. Освен да разкаже за процеса на работа и личното си преживяване, Алексиев ще прочете и откъс от романа.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е издаден за първи път в Германия през 1996-а, година по-късно го четохме и на български, а до 2011 г. бе преведен на 11 езика.

През 2008-а режисьорът Стефан Командарев засне филм по книгата, който стана най-добре представилата се българска продукция на Оскарите – достигна до списъка с 9 заглавия в категорията за чуждоезичен филм, последната стъпка преди обявяването на самите номинации.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3