Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Двойно повече жени и хора от малцинствата ще решават за Оскарите

Американската киноакадемия обяви планове за прием на нови членове в борбата срещу расовата неравнопоставеност

Президентката Шерил Бун Айзъкс изразява увереност, че новите мерки ще окажат „незабавен ефект“. - Двойно повече жени и хора от малцинствата ще решават за Оскарите

Президентката Шерил Бун Айзъкс изразява увереност, че новите мерки ще окажат „незабавен ефект“.

Академията за кинонауки и изкуства на САЩ, която организира Оскарите, обеща да удвои броя на жените и представителите на малцинствата в редиците си. Новината бе съобщена на сайта на Академията под надслов: „Преформулиране на пожизнени права; добавяне на нови управители и преструктуриране на комисии“.

„С пълно единодушие в четвъртък вечерта (21 януари), Бордът на управителите на Академията одобри широкообхватна поредица от съществени промени с цел повече разнообразие в членството в Академията, управителното тяло и членовете с право на глас. Целта на борда е да удвои броя на жените и хората от различни раси и малцинствени групи в Академията до 2020 г.“, гласи съобщението.

Вижте още: ВИОЛА ДЕЙВИС: НЕ Е ПРОБЛЕМЪТ В ОСКАРИТЕ, А В СИСТЕМАТА НА ХОЛИВУД

Президентката Шерил Бун Айзъкс е изразила увереност, че новите мерки ще окажат „незабавен ефект“ – резултат от кардиналните реформи според нея ще се види в следващите пет години.

Полемиката около Оскарите се разгоря веднага след обявяването на номинациите за 2016 г., сред които за втора поредна година всичките четирийсет актьори са бели. В резултат няколко тъмнокожи звезди, сред които съпругата на Уил Смит, обърнаха внимание на отсъствието на афроамериканци сред претендентите за наградата. Джейда Пинкет-Смит обяви бойкот на Оскарите, а по-късно към нея се присъедини мъжът ѝ и други.

Вижте още: БОЙКОТЪТ НА ОСКАРИТЕ – РАСИЗЪМ КЪМ БЕЛИТЕ

Както и сега, през 2015-а в пет от номинациите, сред които и в четирите актьорски, също нямаше чернокожи претенденти. В церемонията обаче участваха Опра Уинфри, Лупита Нионго, Зоуи Салдана, Еди Мърфи и Чиуетел Еджиофор. Тази година водещ на събитието ще е Крис Рок.


Всичко по темата Черно на бяло: расизъм на Оскарите“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС