POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дворец на кирилицата… или на кича

Културно-исторически комплекс се открива днес в първата столица на България

12-метров кръст посреща гостите на новия Дворец на кирилицата. - Дворец на кирилицата… или на кича

12-метров кръст посреща гостите на новия Дворец на кирилицата.

Дворец на кирилицата се открива днес в Плиска – по време на традиционния събор в първата ни столица. Културно-историческият комплекс е посветен на 1150 години от покръстването на българите и в него има скулптури на всички 30 букви от азбуката ни, пръснати в подножието на грандомански 12-метров метален кръст.

Под кръста са издигнати 3-метрови бели статуи на създателите на азбуката – светите братя Кирил и Методий. Точно срещу тях пък е монументът на Борис Първи, покръстил България. В Двореца на кирилицата е построен и негов параклис. Постоянна експозиция от картини представя покръстването на българите, а автори на платната са Иван Узунов, Михаела Михайлова и Валентин Голешев.

30-те букви са ръчно изработени от туф в Армения от 12 майстори, под ръководството на скулптора Рубен Налбандян. В едната част на комплекса са подредени буквите, изписващи „Плиска“. Останалата част от азбуката, обилно претруфена с орнаменти, пък е разпръсната наглед хаотично.

Появата на Двореца на кирилицата идва само дни преди паметник на кирилицата да бъде тържествено открит и в монголската столица Улан Батор. На церемонията се очаква да присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Вижте сами няколко снимки от Двореца на кича, пардон – на кирилицата, в Плиска:

2

3

4

5

6

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg