Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Двубой“ на Вазов на открито пред Народния

„Театър пред театъра“ започва със спектакъла „Нова земя“ и завършва с генерална репетиция на „Народът на Вазов“

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - „Двубой“ на Вазов на открито пред Народния

Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Звезди с имената на всички актьори и целия екип на Народния театър „Иван Вазов“ ще светнат пред централния вход на Народния театър в навечерието на най-голямото театрално събитие на открито – „Театър пред театъра 2021“, съобщиха от културната институция. Звездите ще се появят на 1 септември, а началото на театралното събитие е на 13 септември и ще продължи до 22 септември.

Цялата програма на „Театър пред театъра 2021“ е посветена на Патриарха на българската литература Иван Вазов. На 22 септември се навършват точно 100 години от смъртта на поета. На тази дата в Народния театър ще бъде връчена за втори път специално учредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов.

На 13 септември театралните вечери на открито ще бъдат открити със спектакъла „Нова земя“ по едноименния роман на Вазов, постановка на Бина Харалампиева, от 19 ч. На 15, 16 и 17 септември ще бъде премиерата на „Двубой“ от Иван Вазов, постановка на Мариус Куркински, вече от 21 ч., както и всички останали заглавия от програмата. На 18 септември „Театър пред театъра“ ще представи „О, ти, която и да си…“ – лиричен колаж по стихове и спомени на народния поет, създаден от Мирела Иванова, с режисьор Бойка Велкова. На 19 и 21 септември е софийската премиера на спектакъла „Под игото 1894-та“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. На 20 септември от 19 ч. на Камерната сцена на Народния излиза трупата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, за да представи „Епопея на забравените“, а на сцената отпред Театър „Българска армия“ ще гостува със спектакъла „Урок по български“ на актьора Иван Налбантов, който си отиде на 10 май тази година.

Заключителният 22-ри септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народен театър „Иван Вазов“ и Фондация „Основа-та“. В същия ден ще бъде проведена и открита генерална репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов“. Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов.

В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничният оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист цигуларя Светлин Русев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg