Двубой с Вазов

Архаичният комизъм на Патриарха, адаптиран за съвременна публика от Мариус Куркински

Пламен Димов и Павел Иванов (вдясно) поддържат огъня на обвиненията и зрителят наистина има усещането, че дуелът ще започне всеки момент. Снимка: Божидар Марков/Народен театър - Двубой с Вазов

Пламен Димов и Павел Иванов (вдясно) поддържат огъня на обвиненията и зрителят наистина има усещането, че дуелът ще започне всеки момент. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Историята разказва, че след като Иван Вазов предал пиесата си „Двубой“, според уговорката с Народния театър, артистите зароптали, недоволни от качеството на текста. Народният поет ту се съгласявал да прибере обратно пиесата, ту я оставял в директорския кабинет, размишлявайки дали такава „глума“ е неподходяща за почтената му възраст. Чудя се дали, ако я беше прибрал тогава и запазил, за да я открият поколенията, сега Народният театър щеше да я възроди 170 години след рождението и 100 години след смъртта на класика.

Двамата дуелисти Драгалевски (Павел Иванов) и Чушкаров (Пламен Димов) се опитват да отложат и да забравят уговорката за двубоя си. Почти цялото сценично време е посветено на комично търсене на мотиви за отлагането на дуела. Сякаш точно Вазов е измислил оня стар виц за некултурен човек, който вечер, връщайки се у дома, мятал обувките си по стената на стаята. Първо едната, после другата. Една вечер, достатъчно пиян, решил да стане културен и след като метнал едната обувка, внимателно поставил втората на земята. През нощта бил събуден от виковете на съседа: „Хайде метни и втората обувка, че да заспя!“. Зрителите на тази пиеса сме същият този съсед – напрегнато чакаме Драгалевски и Чушкаров да се дуелират.

Мариус Куркински, свят човек в театралния храм, е измислил няколко полезни режисьорски хитрини, за да съживи модерната за времето си, но малко бавна за днешния ден пиеса. Разпределил е главните роли на Драгалевски и Чушкаров на двама млади и темпераментни актьори – Павел Иванов и Пламен Димов. Те поддържат огъня на обвиненията, и зрителят наистина има усещането, че дуелът ще започне всеки момент.

Комичен и много ретро е флиртът на двамата с красивите момичета (сексапилните Ирина Митева и Радина Боршош), наситен със сърцераздирателни сцени на женско отчаяние и пооткриване на гола плът.

Павел Иванов и Ирина Митева. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

С лаконичен комизъм присъстват хазяйката г-жа Трифкович (Албена Колева с величествена фризура и могъщ бюст), двамата свидетели на разправиите Цочев (Стелиан Радев) и д-р Веселинов (Константин Еленков) и полицейският пристав Каракалпаков (Любомир Петкашев, който винаги е по-добър в драмата на смешното).

Албена Колева и Стефан Къшев. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Костюмите на Никола Тороманов са издържани в привлекателен графичен стил, който засилва усещането за подмолен автентичен сблъсък. Сценографията е минималистична, с което въздейства по-силно, отколкото ако беше битово декоративна.

Мариус Куркински е успял да раздвижи и адаптира за съвременността малко архаичния комизъм на Вазов. Това е реверанс към патрона на театъра, нещо повече от юбилейно задължение.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах