СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Двуметрови котки „скитат“ по „Шан-з-Елизе”

Изложба на открито в Париж с котки, които четат, говорят, подкрепят футболен отбор, медитират... една е катастрофирала

Авторът Филип Гелюк сред изображения на неговия герой. Снимка: lechat.com - сайтът на котарака - Двуметрови котки „скитат“ по „Шан-з-Елизе”

Авторът Филип Гелюк сред изображения на неговия герой. Снимка: lechat.com - сайтът на котарака

Скулптури на котки завладяха булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж. Необичайната изложба на открито в пандемично време е на белгийския скулптор, художник и карикатурист Филип Гелюк, пише „Льо Монд”. Озаглавена „Котката се скита“, в изложбата са събрани изображения на популярния котарак – рисувания герой на Гелюк, познат във франкофонския свят с комикса си „Котката“.

Двайсетте бронзови скулптури са със средна височина 2,7 м. Сред тях има изображения на известната котка, която чете, говори, подкрепя футболен отбор, медитира. Има дори котка, която е катастрофирала. Повечето от имената, с които са наречени скулптурите, са буквални изображения на популярни френски идиоми. Например заглавието на скулптурното изображение на котка, която държи голямо кълбо, е „J’ai les boules“. Буквално това означава „Имам кълбо“, но се разбира като „Раздразнен съм“.

Филип Гелюк създава своя котешки персонаж през 1983 г. за поредица от комикси в белгийския вестник „Le Soir”. Оттогава котаракът, обикновено рисуван в делови костюм, става много популярен и в Белгия, и в съседните държави.

Изложбата на „Шан-з-Елизе” ще продължи до 6 юни. След това скулптурите ще бъдат изложени в Бордо и други градове. Турнето на бронзовите котки ще завърши в Брюксел през 2024 г. Там те ще бъдат разположени в новооткрит музей, посветен изцяло на този популярен персонаж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg