Двузърнест лимец от Израел в запасите на човечеството

Ноевият ковчег със семена в Арктика вече с над 1 млн. сортове растения

След наводняване на коридора, контейнерът със земеделски култури вече е водоустойчив. Снимка: Норвежка дирекция за обществено строителство и собственост - Двузърнест лимец от Израел в запасите на човечеството

След наводняване на коридора, контейнерът със земеделски култури вече е водоустойчив. Снимка: Норвежка дирекция за обществено строителство и собственост

Огромният контейнер в Арктика със семена на най-различни земеделски растения вече има 1 млн. сортове. Запасът се съхранява в дълбокия студ на Норвегия в специален склад на минусови температури и ще бъде използван, в случай на голямо бедствие като епидемия или ядрена война. Новите попълнения идват, след като през 2017-а контейнерът претърпя наводнение на входа си и 130-метровия коридор.

Т. нар. Ноев ковчег за семена е разположен на архипелаг Свалбард, най-северната част на Норвегия. Това е последната надежда на човечеството в случай, че и останалите банки със земеделски култури не могат да помогнат при евентуални бедствия.

Съоръжението е вкопано в самия архипелаг, струва 9 млн. евро и започна да събира семена през 2008 г. Климатичните промени обаче предизвикаха неочаквано покачване на температурите и топене на ледовете около него. След някои поправки на стойност 20 млн. евро, контейнерът вече е водоустойчив, твърдят норвежките власти.

В него се съхраняват включително и култури, които вече са изчезнали от лицето на земята, някои пък са модифицирани да устоят на резки атмосферни промени, нашествие от гризачи или насекоми.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Вижте още: ХРАНИЛИЩЕТО ЗА ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД СПАСЯВА СИРИЯ 

Новите семена идват от 36 институции и дотук са най-разнообразното попълнение – на съхранение постъпват 27 диви растения, сред тях двузърнест лимец от Израел, познат като „майката на пшеницата“, различни видове картофи от Перу и други земеделски култури от Монголия, Мароко, Мианмар и Нова Зеландия. От всяко растение се съхраняват по около 500 семена.

Вкопан в скала, контейнерът в Свалбард вече има в сбирката си над 1 милион земеделски култури, равняващи се на две пети от световното разнообразие.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg