Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Двузърнест лимец от Израел в запасите на човечеството

Ноевият ковчег със семена в Арктика вече с над 1 млн. сортове растения

След наводняване на коридора, контейнерът със земеделски култури вече е водоустойчив. Снимка: Норвежка дирекция за обществено строителство и собственост - Двузърнест лимец от Израел в запасите на човечеството

След наводняване на коридора, контейнерът със земеделски култури вече е водоустойчив. Снимка: Норвежка дирекция за обществено строителство и собственост

Огромният контейнер в Арктика със семена на най-различни земеделски растения вече има 1 млн. сортове. Запасът се съхранява в дълбокия студ на Норвегия в специален склад на минусови температури и ще бъде използван, в случай на голямо бедствие като епидемия или ядрена война. Новите попълнения идват, след като през 2017-а контейнерът претърпя наводнение на входа си и 130-метровия коридор.

Т. нар. Ноев ковчег за семена е разположен на архипелаг Свалбард, най-северната част на Норвегия. Това е последната надежда на човечеството в случай, че и останалите банки със земеделски култури не могат да помогнат при евентуални бедствия.

Съоръжението е вкопано в самия архипелаг, струва 9 млн. евро и започна да събира семена през 2008 г. Климатичните промени обаче предизвикаха неочаквано покачване на температурите и топене на ледовете около него. След някои поправки на стойност 20 млн. евро, контейнерът вече е водоустойчив, твърдят норвежките власти.

В него се съхраняват включително и култури, които вече са изчезнали от лицето на земята, някои пък са модифицирани да устоят на резки атмосферни промени, нашествие от гризачи или насекоми.

Вижте още: ХРАНИЛИЩЕТО ЗА ДЕНЯ НА СТРАШНИЯ СЪД СПАСЯВА СИРИЯ 

Новите семена идват от 36 институции и дотук са най-разнообразното попълнение – на съхранение постъпват 27 диви растения, сред тях двузърнест лимец от Израел, познат като „майката на пшеницата“, различни видове картофи от Перу и други земеделски култури от Монголия, Мароко, Мианмар и Нова Зеландия. От всяко растение се съхраняват по около 500 семена.

Вкопан в скала, контейнерът в Свалбард вече има в сбирката си над 1 милион земеделски култури, равняващи се на две пети от световното разнообразие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg