Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дякон Игнатиев или граф Игнатий?

Една хипотеза, която дарявам за проверка на българската наука

Досега се смяташе, че Дякон Игнатий и граф Игнатиев са се срещали единствено на ъгъла на площад „Славейков“ пред Млечния бар. Там дори доскоро имаше табелка с имената им, която изчезна в началото на ремонта. Левски също се среща с Графа - край моста на Перловската река. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Дякон Игнатиев или граф Игнатий?

Досега се смяташе, че Дякон Игнатий и граф Игнатиев са се срещали единствено на ъгъла на площад „Славейков“ пред Млечния бар. Там дори доскоро имаше табелка с имената им, която изчезна в началото на ремонта. Левски също се среща с Графа - край моста на Перловската река. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Не съм човек, който вярва в конспиративни теории – повечето от тях са направо нелепи. Как, например, може да се води спор дали човек е стъпвал на Луната, след като никой не знае дали Луната наистина съществува? Но друго искам да ви кажа.

Вчера, както обикновено се бях отдал на размисли и страсти, когато внезапно ме осени исторически проблясък, който изненада дори и мен със смайващата си очевидност. Минавало ли ви е някога през ум, че нашият герой Васил Левски и руският герой Граф Игнатиев може да са били едно и също лице? И негово истинско име е било или дякон Игнатиев, или граф Игнатий – но може да е ползвал и двете?

Тази на пръв поглед леко съмнителна теория може да бъде обяснена лесно с изключителното умение на Левски да се дегизира така, че и родната му майка да не го познае, да не говорим за някое турско ченге, камо ли пък за майката на граф Игнатиев. А ако хипотезата ми се окаже вярна, нищо чудно на бесилката край паметника на Апостола навремето да е увиснал не народният герой, а руският дипломат.

Дарявам откритието си на българската историческа наука да работи по него. Жалко, че проф. Божидар Димитров вече не е между нас. Но се надявам по тази невероятна история един ден Максим Генчев да заснеме филм.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах