POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дякон Левски“ с мистериозна награда от Кан

Фестивал от Лазурния бряг е удостоил филма с грамота, каква точно - липсва информация

Режисьорът Максим Генчев и продуцентът Златина Филипова с Ангелик Моне. Снимка: Фейсбук профил на фестивала - „Дякон Левски“ с мистериозна награда от Кан

Режисьорът Максим Генчев и продуцентът Златина Филипова с Ангелик Моне. Снимка: Фейсбук профил на фестивала

Наградите от Кан не са това, което са. От няколко дни в социалните мрежи се разпространява снимка на грамота, според която филмът „Дякон Левски“ е получил на Лазурния бряг отличие за „най-добра историческа драма, базирана на реални събития“. Щеше да е истинска сензация, ако някак противоречивото у нас заглавие на Максим Генчев бе попаднало в основната програма на най-голямото филмово събитие в европейското кино. Но не би – става дума за парафестивал, който се провежда по време на оригиналния и под патронажа на принцеса Ангелик Моне от Аквитания.

Събитието се нарича „Международен фестивал инициатива за световен мир – Артисан“ (случайно или не, абревиатурата му на английски език – AFI, е точно копие на името на доста по-прочутите награди на Американския филмов институт) и според собственото си описание и крайно оскъдната информация за него в независими информационни портали съчетава няколко минифестивала за различни изкуства – изящни, кино, мода, музика и театър.

„Нашата мисия е да построим мост над пропастта между културните различия по света“, казва основателката Ангелик Моне – бивша Мис Блек Саут Каролина, САЩ, експерт по масови комуникации, актриса, режисьор, вентрилоквист и, очевидно, меценат на културни прояви (това четем за нея в Уикипедия, където впрочем не се споменава аристократичен произход).

Снимка на грамотата, публикувана от продуцента на „Дякон Левски“ – Златина Филипова.

Снимка на грамотата, публикувана от продуцента на „Дякон Левски“ – Златина Филипова.

Именно с нейния подпис е и грамотата за „Дякон Левски“ – от 17 май 2015 г. Тя първо бе публикувана във „Фейсбук“ от продуцента на филма – Златина Филипова, на 18-и. През седмицата на страницата на фестивала в социалната мрежа (която е харесана от малко повече от 160 души) се появиха и няколко снимки на Генчев и Филипова с Ангелик Моне.

На 19 май е била прожекцията на самата лента – в Palais C в Кан. Според съобщение от администраторите на събитието във „Фейсбук“ обаче събитието е било закрито и на него се е влизало или със специален пропуск, или с предоставен от организаторите на събитието билет.

За съжаление, оказа се, че официалният сайт на иначе международния фестивал не се актуализира от 2013 г. и е неясно каква е програмата, кои са участниците и най-вече – кои са победителите от тази година в изданието в Кан. Информация за наградените липсва и във Фейсбук.

Покрай завалелите дежурни похвали от почитателите на „Дякон Левски“ и критики от другата страна, в социалните мрежи се прокраднаха и непотвърдени съмнения, че грамотата всъщност е сертификат, с какъвто всеки участник срещу заплащане може да се сдобие.

Проверката на точните обстоятелства се оказа практически невъзможна заради краха на всеки опит за контакт с организаторите на фестивала. Отговорните лица не са счели за нужно да оставят телефони за връзка, на застаряващия им сайт е публикувана единствено електронна поща. Още в понеделник „Площад Славейков“ изпрати запитване за повече подробности на посочения имейл, чрез формата за контакт в сайта, както и като съобщение към профила на фестивала. Отговор в шестте дни до днес все още няма.

Така обстоятелствата около наградата за „Дякон Левски“, как точно и защо филмът е удостоен с нея и на какви критерии е отговорил, остава мистерия. Грамотата обаче е факт, факт е и своеобразното признание, може би без значение от конкретните причини. Навярно някой ден ще разберем истината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС