Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дяволът е в подробностите

Не е ли по-културно да не обръщаме внимание на Слави Бинев? Да се покажем напълно самостоятелни творци

 - Дяволът е в подробностите

Отново буря в „културата“. Няма съмнение, че въпросният г-н Бинев е някакво недоразумение. Но само за културата ли? Той е недоразумение и като народен представител. Присламчил се е към една националистическа партия, която все пак е имала достатъчно избиратели, за да влезе в парламента. Преди да стигнем до културата, следователно, трябва да сме наясно, че има две сили, които са виновни за попадането му в гарантиращото имунитет законодателно тяло: партията, която е решила, че е подходящ за парламентарист, и народът, който го е избрал там с гласовете си.

И най-сетне, в един парламент, съставен предимно от себеподобни, не е чудно, че неговото председателство е просто следствие на сделки и квоти.

Дотук безобразията са в хармония с умонастроенията на населението. Но ако умонастроенията на духовно извисените и културните са различни, реакцията им е отново на възмущение и конфронтация. Сиреч, на безсилие. Освен реакцията на Иван Добчев, който абсолютно прецизно диагностицира феномена Бинев не като презрение към културата и политическа манипулация, а като искрено убеждение у управляващите и законодателите, че културата е на нивото на чалгаджийския бизнес, останалите реакции издават нещо дълбоко подсъзнателно и непреодоляно от социалистиеското мислене. А то е, че културтрегерите възприемат себе си като подчинени/зависими от държавата и за тях е жизнено необходимо някой да ги управлява отгоре. Надеждата е, че ако този някой е културен, управлението ще е… добро? Справедливо? Културно? Прогресивно? Европейско?

Глупости! Какво би било, ако започнем да мислим „извън кутията“, т. е., наистина културно – а това означава независимо, свободно, истински духовно? Би означавало да обърнем гръб на управлението на културата и да я създаваме с въображението си и артистичните си способности и да възпитаваме населението с и в своите културни стандарти.

Бинев не идва от космоса – той е роден и израснал сред нас. Понеже народът го е избрал, не е ли по-културно да не му обръщаме внимание? Да се покажем напълно самостоятелни творци на изкуство и разпространители на култура?

Впрочем, може ли някой да си представи подписа на Джонатан Франзен под петиция за отстраняване на… В САЩ просто няма кого, понеже културата е извън юрисдикцията на правителството. Или Жерар Депардийо да излезе на манифестация против който и да е министър на културата във Франция? Независимите творци, творците със собствена тежест и самочувствие стоят над всякакъв министър или председател на комисия.

 

(Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора.)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС