Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Дяволското гърло“ в британските издания: Странен по интересен начин

Сериалът на Нова е в онлайн разпространение на англоезичния пазар

Теодора Духовникова и Владимир Карамазов в сцена от „Дяволското гърло“. Снимка: Нова - „Дяволското гърло“ в британските издания: Странен по интересен начин

Теодора Духовникова и Владимир Карамазов в сцена от „Дяволското гърло“. Снимка: Нова

Българският сериал „Дяволското гърло“ е ангажиращ трилър, който насочва вниманието към страна, която досега не е била много популярна с телевизионната си продукция, отбелязват няколко чуждестранни издания. Повод за коментарите е появата на продукцията в онлайн платформата за неанглоезично серийно кино „Walter Presents“, собственост на британския „Канал 4“.

„Дяволското гърло“ влезе в онлайн разпространение на територията на Великобритания, САЩ, Австралия и други англоговорящи страни. От 6 август всички 12 епизоди на българския сериал са налични със субтитри в онлайн платформата на „Канал 4“ и в британските издания преобладават позитивните отзиви.

„Дяволското гърло“ на „Дрийм тийм филмс“ бе излъчен по Нова телевизия в първата половина на 2019 г. Сюжетът разказва за Миа Язова (Теодора Духовникова), агент на Държавна сигурност, която разследва бежански канал в Смолян и попада на трупа на неин главен заподозрян. Със случая се заема смолянският полицай Филип Чанов (Владимир Карамазов) и въпреки че няма никакъв полицейски опит, Миа решава да помогне. Отначало полицаят не е въодушевен от намесата ѝ, но постепенно открива, че уменията ѝ в криминологията и разпитите могат да му бъдат много полезни. Открита е втора жертва. Изчезва дете, появява се трети труп. Близките на Филип се оказат заподозрени. Дъщерята на Миа се запознава с местен младеж, който вероятно има общо с престъпленията…

Участват редица български актьори, популярни от сцената и екрана – Валери Йорданов, Стефан Денолюбов, Йосиф Шамли, Стоян Радев, Васил Банов и др.

„Дяволското гърло е ангажиращ трилър. Харесвам динамиката между главните актьори, които очевидно работят заедно отдавна – пише Кели Лъчман в специализирания блог foreigncrimedrama.com. – Съотношението на кървавите сцени е добро, има и много потенциални мотиви. Засега съм преполовил сериала и все още не знам кой е извършителят. Не ми е скучно, но съм леко неспокоен. Единственият негатив за мен, е че Миа ми идва в повече, има дъщеря тийнейджър, но не е добра майка. Човек остава с усещането, че тя е от онези суперченгета, които не се подчиняват на никого и винаги разрешават случая.“

Сериалът е „динамичен и комплексен“, но първото нещо, което зрителят ще забележи, е „великолепната обстановка“ на Родопите с боровите гори и скалистите пейзажи, пише в блога „Crime Fiction Lover“.

„Въпреки че детайлите по случая са представени набързо и някои от персонажите използват недостоверни или неубедителни тактики, „Дяволското гърло“ е по-дълбок, отколкото изглежда. Ритуалният характер на убийството, последвано от посещението на мюсюлманин, който вярва, че злото е пробудено край езерото, му придават злокобна атмосфера. Темите за имиграцията и ксенофобията дават нови измерения на сюжета“, гласи публикацията в блога.

Британският таблоид „Дейли Мейл“ включва сериала в седмичните си препоръки с най-доброто на малкия екран.

„Криминален трилър от България, непозната обстановка – пише изданието. – Темата на този сериал е отразявана в много други подобни сериали: дилемата на бежанците. Странен по интересен начин.“

Като плюс се изтъква и саундтракът на „Дяволското гърло“, песента „Scarborough fair“ на LP.

„Опияняващ български трилър“, коментира ирландското издание на „Индипендънт“ в заглавие.

Вижте още: ПРИЯТНА ИЗНЕНАДА В ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90