POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дж. К. Роулинг дарява до $1,2 млн. за децата в Украйна

В подкрепа на благотворителна кампания на фондацията, основана от писателката

Антивоенен стенопис в Познан, Полша, изобразява руския президент Владимир Путин като Лорд Волдемор, основния антагонист в литературната поредица за Хари Потър. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дж. К. Роулинг дарява до $1,2 млн. за децата в Украйна

Антивоенен стенопис в Познан, Полша, изобразява руския президент Владимир Путин като Лорд Волдемор, основния антагонист в литературната поредица за Хари Потър. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дж. К. Роулинг, авторката на Хари Потър и други истории от света на магьосниците, ще дари голяма сума в подкрепа на децата в Украйна. Писателката ще подкрепи дарителска кампания на фондация „Лумос“, основана от нея. Инициативата си е поставила за цел да събере общо 1 млн. паунда (1,2 млн. евро), като Роулинг ще допълни даренията на хората, за да бъде постигната целта, съобщава „Скай нюз“.

В публикация в Туитър създателката на магическия свят на Хогуортс обърна внимание на „жизненоважната роля“, която фондацията има във военния конфликт в Украйна – организацията прави благотворителни кампании и събраните суми се използват за осигуряването на храна, хигиенни и медицински материали, които отиват при най-уязвимите и засегнати от войната общности в страната. В контекста на огромната бежанска вълна, която заля съседните на Украйна страни, „Лумос“ ще работи за събирането на семейства, разделени от войната, и ще се грижи „децата да не бъдат забравяни в това кризисно време“.

„Лумос“, основана от Роулинг през 2005 г., развива дейност в Украйна от няколко години, осигурявайки защита на деца в нужда, като работи в тясна връзка с украинското правителство за въвеждането на реформи в здравеопазването и социалната система на страната. Благотворителната организация е съсредоточила усилията си предимно в района на град Житомир, северозападна Украйна, където около 1500 деца живеят в приюти в околността, а в цялата страна те наброяват около 100 хиляди.

Децата в Украйна „са изправени пред несигурно бъдеще“, посочват от „Лумос“, голям е рискът да се превърнат в бегълци от войната и да се разделят от семействата си.

Роулинг е поредната популярна личност, която дарява лични средства за украинските бежанци – Мила Кунис, която е родом от Украйна, и съпругът ѝ Аштън Къчър обещаха 3 млн. долара за настаняване на бежанци; Блейк Лайвли и съпругът ѝ Райън Рейнолдс даряват до 1 млн. долара на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg