Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дж. К. Роулинг получи извинение от онлайн медия, след заплаха от съдебно дело

След като нарече авторката „силно неприятна“, сайтът реши да дари пари на избрана от Роулинг благотворителна организация

„Извиняваме се безрезервно на Дж. К. Роулинг за причинената обида, с радост ще оттеглим тези фалшиви обвинения“, обясниха от тийнейджърското издание. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дж. К. Роулинг получи извинение от онлайн медия, след заплаха от съдебно дело

„Извиняваме се безрезервно на Дж. К. Роулинг за причинената обида, с радост ще оттеглим тези фалшиви обвинения“, обясниха от тийнейджърското издание. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Онлайн медия отправи извинения към Джоан Роулинг заради твърдения, че писателката е причинила вреда на транс хората, съобщава „Гардиън“.

В статията „Potterheads cancel Rowling after trans tweet“ (Фенове на Хари Потър отхвърлят Роулинг след транс туит) от 10 юни „Дей“ („The Day“), издание за тийнейджъри, нарича авторката „силно неприятна“ и повдига въпроса дали творбите ѝ не трябва да се бойкотират. Но след заплаха от съдебно дело от страна на Роулинг, сайтът реши да ѝ се извини. Нещо повече – реши да подпомогне финансово „благотворителна организация по избор на Роулинг“.

В статията „Дей“, популярен в много училища във Великобритания и одобрен от Министерството на образованието в Обединеното кралство, засяга критичния коментар на Роулинг в Туитър за употребата на израза „хора, които имат менструация“ вместо „жени“ и се представят възраженията срещу думите на авторката на актьори от франчайза „Хари Потър“ като самия Даниъл Радклиф.

„От 50-те години на миналия век движението за граждански права използва бойкоти, за да отнеме парите и статута на хора и организации, причиняващи вреда на малцинствата, да ги накара да се засрамят и да променят поведението си. Онлайн това често се нарича „cancelling“*, се казва в проблемната статия.

Публикацията приканва тийнейджърите да обмислят дали е възможно да продължават да се наслаждават на велики творби на изкуството, написани от „силно неприятни хора“, сравнявайки Роулинг с Пабло Пикасо и Ричард Вагнер.

След като стана ясно, че Джоан Роулинг е наела адвокати с намерението да предприеме съдебни действия, „Дей“ публикува извинение към писателката.

„Признаваме, че нашата статия загатваше, че това, което Дж. К. Роулинг е публикувала в Туитър е осъдително и че тя е нападнала и навредила на транс хората – обясняват от сайта. – Статията беше критична лично към Дж. К. Роулинг и навеждаше на мисълта, че нашите читатели трябва да бойкотират нейната работа и да я накарат да се срамува, за да промени поведението си. Намерението ни беше да предизвикаме дебат по сложна тема.“

В извинението се казва още:

„Не възнамерявахме да внушим, че Дж. К. Роулинг е трансфоб или че трябва да бъде бойкотирана. Приемаме, че сравненията ни на Дж. К. Роулинг с хора като Пикасо, който е прославял сексуалното насилие, и Вагнер, който бива възхваляван от нацистите за своите антисемитски и расистки възгледи, бяха тромави, обидни и грешни“.

От „Дей“, ръководен от бившия главен редактор на „Дейли Експрес“ – Ричард Адис, признават, че е трябвало да се отнесат към сложната тема с повече чувствителност и внимание за това кое е факт и кое – мнение.

„Извиняваме се безрезервно на Дж. К. Роулинг за причинената обида, с радост ще оттеглим тези фалшиви обвинения и ще изясним проблема. Ще подпомогнем финансово благотворителна организация по избор на Дж. К. Роулинг“, казват от медията.

Роулинг е обект на критика от страна на организации за защита на правата на транс хората, от активисти и от актьори, превъплътили се в ролите на героите от поредицата „Хари Потър“ заради изявленията на авторката в защита на биологичния пол.

Вижте още: ПОЛОВЕТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЯСНО РАЗГРАНИЧЕНИ, ТВЪРДИ ДЖ. К. РОУЛИНГ

Писателката, наред със Салман Рушди, Маргарет Атууд и Ноам Чомски, беше сред 150-е интелектуалци, подписали публикуваното в сайта на сп. „Харпърс“ отворено писмо в защита на свободата на изразяване, предупреждаващо за опасността от възпрепятстването на публичния дебат в либералното демократично общество.

АТУУД, РУШДИ, ЧОМСКИ И РОУЛИНГ: ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА Е ОПАСНА


* Сancel-културата е тенденцията за публично опозоряване най-вече в онлайн пространството на определено лице след негово/нейно изказване или действие, което се счита за спорно според правилата за политическата коректност. Целта е въпросният човек да бъде публично порицан за нещо, което е казал или направил, както и да се възпрепятства възможността му за изяви в бъдеще чрез бойкот от страна на публиката към работата му и съдържанието, което създава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90