POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дж. К. Роулинг сподели, че е била жертва на сексуално и домашно насилие

Писателката публикува есе, в което обяснява личните си мотиви защо половете трябва да бъдат ясно разграничени

Джоан Роулинг на премиерата на „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ през 2018 г. в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дж. К. Роулинг сподели, че е била жертва на сексуално и домашно насилие

Джоан Роулинг на премиерата на „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ през 2018 г. в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дж. К. Роулинг, авторката на литературната поредица за Хари Потър, признава, че е била жертва на сексуален тормоз и домашно насилие в отговор на вълната от критики след коментарите си в Туитър за половата идентичност. В есе, публикувано на 10 юни в нейната страница в интернет, писателката разказва в детайли мотивите си да се включи в дебата по темата.

Роулинг споделя, че е „оцеляла от домашно и сексуално насилие“. Позицията си, че разграничението между половете трябва да бъде ясно указано, тя защитава, позовавайки се на опита си на учителка и на свободата на словото.

Споменавам тези неща не в опит да предизвикам съчувствие, а единствено от солидарност с огромния брой жени, които имат истории, подобни на моите и са били заклеймявани като тесногръди заради притесненията си относно еднополовите пространства“, пише тя.

Есето е написано след коментара ѝ, че само жените имат менструация. От тогава критика срещу позицията ѝ изказаха не само стотици фенове, но и актьорите Даниъл Радклиф и Еди Редмейн, звезди от филмовите поредици „Хари Потър“ и „Фантастични животни“.

Вижте още: ХАРИ ПОТЪР ОСПОРВА ДЖ. К. РОУЛИНГ

В текста си Роулинг описва своите борби срещу сексизма и мизогинията, както и усещането ѝ в по-късна възраст, че е „психически безполова“. Четейки разказите на транс мъже, пише тя, се зачудила дали, ако се бе родила 30 години по-късно, нямаше да се подложи на операция за смяна на пола.

Изкушението да избягам от женствеността щеше да бъде огромно. Като тийнеджър страдах от остра форма на обсесивно-компулсивно разстройство. Ако бях намерила хора, към които принадлежа, и симпатия онлайн, които по онова време не можех да намеря в обкръжението си, вярвам, че щях сама да убедя себе си да се превърна в сина, който баща ми често е казвал, че предпочита“, казва писателката.

Тя обсъжда и проблема с еднополовите пространства, например публичните хигиенни помещения:

Когато отвориш вратите на тоалетните или на съблекалните за всеки мъж, който се чувства жена, отваряш вратите за всеки мъж, който иска да влезе. Това е простата истина“.

Критиката от последните дни ѝ напомня за случай от 20-те ѝ години, когато става жертва на сексуално насилие.

Нападението се случи във време и място, когато бях уязвима и един мъж се възползва от тази възможност. Затова сега не можах да изключа тези спомени и ми беше трудно да сдържа гнева си и разочарованието за начина, по който правителството разглежда сигурността на момичетата и жените“, споделя Роулинг.

Тя разказва, че за първи път претърпяла физически тормоз, когато била на около 20 години.

Тази седмица с нея се свързали редица жени, които се страхуват да изразят публично мнението си за транс реформите, и цитира проучване, което твърди, че през изтеклото десетилетие броят на момичетата, които се се записали за промяна на пола, се е повишил с 4 400%.

Есето предизвика разгорещен дебат в Туитър. Ема Уотсън, въплътила Хърмаяни Грейнджър във филмите за Хари Потър, написа:

Транс хората са такива, каквито казват, че са и заслужават да живеят живота си без непрекъснато това да се поставя под въпрос или да бъде отричано“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90