Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Дж. Р. Р. Мартин: Ще ми се да бях запазил преднината си пред „Игра на тронове“

Писателят ще предложи нов финал на „Песен за огън и лед“, но все още не може да съобщи кога ще стане това

Джордж Мартин на пресконференция в Русия през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дж. Р. Р. Мартин: Ще ми се да бях запазил преднината си пред „Игра на тронове“

Джордж Мартин на пресконференция в Русия през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато „Игра на тронове“ дебютира на малкия екран през 2011 г., Дж. Р. Р. Мартин тъкмо издава петата книга от поредицата си „Песен за огън и лед“ и очакванията на читателите и на самия писател са, че с развитието на сезоните историята в романите ще бъде завършена. Но Дейвид Бениоф и Дан Уайс, шоурънърите на сериала на НВО, изпревариха писателя – така за шести, седми и осми сезон трябваше да разчитат изцяло на въображението на сценаристите. Размиването на персонажите, слабите сюжетни обрати и откровеното желание да се удовлетворят феновете на сериала, а не логиката на разказваната история, разгневи читателите по цял свят, но, оказва се, самият писател също не е особено доволен от финала на сериала.

В интервю за радио Пи Би Ес Чикаго авторът на „Песен за огън и лед“ сподели разочарованието си, че сериалът е изпреварил книгите. Мартин признава, че хитовата продукция е променила живота му „предимно към добро“, но „най-големият проблем“ е, че не е писал достатъчно бързо, за да подсигури основната сюжетна линия за всеки персонаж.

„Поглеждайки назад, ще ми се да бях запазил преднината си пред сериала – казва Мартин. – Когато той започна, аз вече имах четири отпечатани книги и пета, която излезе тъкмо след началото на сериала през 2011 г. Имах преднина от 5 романа. И това са гигантски книги, както знаете. Никога не съм предполагал, че HBO ще ме настигнат, но те го направиха. Настигнаха ме и ме подминаха и, знаете ли, тогава стана малко странно, защото сериалът вече имаше преднина и се развиваше в различни посоки от предвиденото.“

„Игра на тронове“ се базира на книжната поредица „Песен за огън и лед“ до финалния епизод на пети сезон, когато Денерис напуска Мирийн, а братята от Нощния страж убиват Джон Сняг заради дипломацията му с диваците. След това Мартин представя на Бениоф и Уайс кратки обобщения на сюжетното развитие на всеки основен персонаж, разкрива им включително и намеренията си за финал.

В романите краят ще е различен, категоричен е писателят, но отказва да разкрие повече детайли:

„Все още работя по книгата, ще видите края, когато бъде отпечатан“.

Десет години и един сериал по-късно Мартин все още работи по шестата книга „Ветровете на зимата“ и все още няма обявена премиерна дата за излизането ѝ. След това се очаква написването и на седмия, последен роман от поредицата – „Мечта за пролет“ (A Dream of Spring).

Паралелно с това създателят на Вестерос е ангажиран с предисторията на „Троновете“ – „Домът на драконите“. Актьорският състав е ясен, сериалът вече е в продукция и трябва да излезе през 2022 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg