СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дж. Р. Р. Толкин най-богатият покойник в класация на „Форбс“

В списъка са още музиканти като Дейвид Боуи, Елвис Пресли и Майкъл Джексън

Тръстът „Толкин“ е на върха по приходи от покойници в годината, когато излезе сериалът „Пръстените на силата“на „Амазон“.  - Дж. Р. Р. Толкин най-богатият покойник в класация на „Форбс“

Тръстът „Толкин“ е на върха по приходи от покойници в годината, когато излезе сериалът „Пръстените на силата“на „Амазон“.

Макар да е измислена и населена с фантастични създания – елфи, джуджета и полуръстове, Средната земя намира голямо отражение върху икономиката на Земята. Дж. Р. Р. Толкин, който почива през 1973 г., днес оглавява класация на „Форбс“ с най-високоплатените покойници и тази година наследството му е донесло 500 млн. долара приходи, отбелязва изданието.

Списъкът е изготвен от продажби, стрийминг, търговия с имоти и други бизнес сделки, сключени между 1 ноември 2021 г. и 30 октомври 2022 г. Тринадесет са популярните личности, които влизат в класацията – предимно музиканти. На върха е Толкин, който близо половин век след смъртта си е спечелил 500 млн. долара от продажбата на „Middle-Earth Enterprises“, компанията, която разполага с правата за филми, видеоигри, мърчандайз и други върху неговото литературно наследство. През август тази година фирмата стана собственост на шведската гейминг компания „Embracer“.

Второто място посмъртно заема баскетболистът Коби Брайънт с 400 млн. долара приходи от продажбата на акциите му в „BodyArmor“ на „Кока Кола“. Брайънт загина през 2020 г. в хеликоптерна катастрофа.

В Топ 3 попада също Дейвид Боуи. Приходите му от 250 млн. долара идват от продажбата на музикалния му каталог на „Warner Chappell“.

Четвъртата позиция е за Елвис Пресли – 45 години след смъртта му попечителският му тръст отчита приходи от 110 млн. Значителна част от тях идва от продажба на мърчандайз в „Грейсланд“ – дома му в Мемфис, и само 5% са от правата за „Елвис“, биографичния филм на Баз Лурман, който тръгна по кината преди няколко месеца.

Музиката от миналия век е отговорна за посмъртното богатство на общо деветима в списъка. Сред тях са Майкъл Джексън (шесто място със 75 млн. долара), Ленард Коен (седмо място с 55 млн. долара) и барабанистът на „Тото“ Джеф Поркаро (девето място с 25 млн. долара), който успява да си извоюва място в класацията с продажбата на отчисленията си за записване и публикуване на музика. Други са редовни присъстващи в тази класация богати покойници, например Джон Ленън (12-о място с 16 млн. долара) и Джордж Харисън (13-о място с 12 млн. долара), които всяка година генерират шеметни отчисления с музикалното си наследство.

Сумата от печалбата на мъртвите творци в списъка възлиза общо на 1,6 млрд. долара, 72% ръст в сравнение с класацията за 2021 г. За първи път от 2001 г., откакто списанието изготвя тази статистика, хората в Топ 5 отчитат печалби от над 100 млн. долара – тенденция, която се отдава на световната инфлация.

Представените суми са съставени с помощта на специализирани сайтове, интервюта с експерти в съответните индустрии и са изчислени преди облагането им с данъци. От тях не са пресметнати таксите за мениджъри, агенти и адвокати, обясняват методологията си „Форбс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg