Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джъд Лоу за Младия папа: Ватикана е театър

Басня за Църквата, нарича актьорът сериала-шедьовър на Паоло Сорентино

Младият папа е много пресметлив, искрен, отдаден, добре смазан механизъм, който сработва от раз, казва за образа си актьорът Джъд Лоу. - Джъд Лоу за Младия папа: Ватикана е театър

Младият папа е много пресметлив, искрен, отдаден, добре смазан механизъм, който сработва от раз, казва за образа си актьорът Джъд Лоу.

„Животът във Ватикана ми напомня на театъра. Те имат притчи и действително са първите, овладели до съвършенство театралното изкуство – костюми, декори, осветление, сценарий“, казва Джъд Лоу, преобразил се в ролята на Младия папа в едноименния сериал, излъчван в момента по HBO. В интервю за Би Ти Ви Лоу разкрива, че като актьор е почувствал голяма близост с драматургията на църковните ритуали.  

Рейтингът на сериала, създаден от Паоло Сорентино (сценарий, режисура), е 8,3 от 10. Джъд Лоу е в образа на 47-годишния американец Лени Балардо, красив като Христос. Избран за глава на Римо-католическата Църква на невръстната за този пост възраст, за да е лесен за манипулация от кардиналите. Но всички бързо осъзнават грешката си. Младият папа отхвърля популизма на Ватикана, лицемерието и флирта с вярващите, за да върне вярата в Бога – дори у самите свещеници.

„Първите две минути виждаме Леми гол пред костюма – как се подготвя, джапанките му, как пуши… – разказва Джъд Лоу пред Диана Любенова. – Цялата тази подготовка, която само си представяме, че хората с власт трябва да извършат – те се събуждат и започват деня си вкъщи и след това се заемат с делата си на премиер-министър, кралица…“

„Великолепно разказвачество“, нарича Луи работата на режисьора. Новият папа е млад и е американец – в това е същината на баснята на Паоло Сорентино, казва актьорът:

„Аз си казах – ок, той е млад и американец, значи ще бъде либерален, модерен и дори скандален. Не, той е противоположното.

Мисля също, че я има и надеждата, че ще вдъхне свежест на една отживяла стара религия – ще я прочисти по много различен начин. Страхотна история.“

Джъд Лоу разкрива, че не напипал лесно образа:

„Не знаех откъде да започна. Мислех, че трябва да изуча Библията, да чета за Ватикана, за папите. Нямах усещането, че научавам много, имах чувството, че не стигам доникъде. Паоло ми каза: „Просто се концентрирай върху Лени, ти си Лени, изиграй Лени“. Той е много пресметлив, искрен, отдаден, добре смазан механизъм, който сработва от раз. Той не позира, не се чуди как да направи това или онова. Лени присъства, решава и преценява всичко непрекъснато. Много интелигентен, много повече от мен. Притежава страхотен стил, невероятна вещина.“

Актьорът добавил някои физически елементи – например заредения с напрегнато очакване начин, по който папата си държи цигарата. Според Лоу Леми Балардо притежава висок автоконтрол, стратегия, техники за оцеляване, миналото живее в настоящето на този персонаж.

„В хода на снимките и аз си задавах въпроси, както и вие, гледайки сериала: какво е вярата? В края на краищата вярата е дълбоко лично изживяване. Независимо дали е към Бог, Аллах или който и да било – тя е твоето лично самотно изживяване. Ти си сам и умираш сам, а всичко по средата е опит да откриеш смисъла на това кой си и защо си тук“, казва Джъд Лоу.

Вижте още: СМРАЗЯВАЩ И ЕЛЕГАНТЕН ШЕДЬОВЪР

КОЙ ГОВОРИ ПРЕЗ УСТАТА НА ПАПАТА?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90