Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джаред Лето – марсианска орбита на бутиков фестивал

София Рокс преди събираше 50 000 души, сега има-няма 10 000

Джаред Лето излезе в рокля пред публиката на стадион "Академик" в София. - Джаред Лето – марсианска орбита на бутиков фестивал

Джаред Лето излезе в рокля пред публиката на стадион "Академик" в София.

Когато името на един фестивал е „София Рокс“, се предполага, че събитието трябва да е грандиозно, шумно, потресително нахално с мащабите си. За съжаление, в сравнение с предишните славни години на националния стадион „Васил Левски“, сега някогашният ни най-голям музикален фестивал изглеждаше по-скоро бутиков. Преди се събираха 50 000 души, сега – има-няма 10 000.

Известният със скромните си размери стадион „Академик“ изглеждаше тъжно рехав от липсата на достатъчно хора. За пръв път личното ми фенско пространство не беше притеснявано от чужди телеса и бирени изпарения. И като никога си тръгнах с непотъпкани стъпала.

Въпреки това хората, дошли да чуя хедлайнерите „Офспринг“ и „Търти секъндс ту Марс“, със сигурност са благодарни на организаторите, че успяха да им доведат любимите им банди.

Пънк рокарите от „Офспринг“ забиха с хъс, зареждайки едни от най-големите си хитове от албума Smash. Тази година се навършват 20 години от мейнстрийм успеха му. Понатежалият откъм килограми вокал Декстър Холанд не беше от най-многословните, но за сметка на това ритъм китаристът и беквокал Нудълс го „отсрами“, обяснявайки ни любезно каква прелестна публика сме.

Крал Джаред и неговото войнство.

Крал Джаред и неговото войнство. Снимка: Мина Самуилова

След повече от час размазване из сцената американците се оттеглиха, за да започне обратното броене до излитането ни в марсианска орбита.

„Търти секъндс ту Марс“ излязоха с видим ентусиазъм. Джаред се появи на сцената с ансамбъл, наподобяващ хималайска рокля, свободно обгръщаща тялото и краката му, обути в клин с неонови оранжеви черти. Върху главата му  бе поставена корона, намеквайки най-вероятно, че в момента той изживява един от най-царствените периоди в живота си. И има защо – тази година той получи „Оскар“ за ролята си на транссексуален болен от СПИН във филма „Клубът на купувачите от Далас“.

Вокалистът на "Търти секъндс ту Марс" бе с рокля до коленете.

Вокалистът на „Търти секъндс ту Марс“ бе с рокля до коленете.

Лето непрекъснато подканяше публиката да скача и да крещи. Тъкмо когато решихме, че сме на поредния концерт, който няма да ни предостави нищо по-различно откъм светлина и звук, като от нищото полетяха стотина цветни топки.
Въздухът се насити с гениалната песен Up in the air, а в ръцете на феновете подскачаха гумени кръгове. Актьорът-музикант често използваше 10-метровата платформа, разположена пред основната сцена, за да влезе в по-директен контакт с феновете си.

Марсианците разцепиха с парчета от четирите си албума и на два пъти заляха публиката и с безбройни бели и цветни конфети.

Вокалът на „Търти секъндс ту Марс“ не пропусна да развее българското знаме, френетично мятайки коси по сцената. После се стигна до коронния номер на бандата – да възкачват хора от публиката на сцената. Първият, който Джаред посрещна горе, беше Стеф от Пловдив, набелязан от музиканта заради прическата му – розов гребен. След малко при тях се появи и Мишел, която много държеше да се снима с автора и изпълнител на Night of the Hunter.

След 3 минути сцената се превърна във фенска вакханалия – около 50 човека успяха да се сдобият със своите 15 минути слава, редом до Лето. Сред тях беше и шестгодишно момиченце.

Малко преди да отлетят „за Марс“, Джаред остана сам пред публиката си, за да изпълни 15-минутен китарен сет. Първото акустично парче, което избра да ни попее, беше Hurricane. После изпълни още няколко по желание на хората, дошли да чуят, видят, обичат, да повярват, да помечтаят заедно с „Търти секъндс ту Марс“.

Именно в този момент актьорът у него явно си беше взел почивка, защото емоцията, която излъчваше лицето му, не беше режисирана. Личеше си искрената му радост от енергията, която получаваше от българската публика. Малко преди да каже „Чао“, Джаред благодари, че този път „Търти секъндс ту Марс“ са успели да се запознаят с нас, припомняйки провалилото им се участие на първото издание на фестивала „Елевейшън“ преди 3 години. Среща, която беше отменена заради лоши климатични условия.

Този път времето беше rock!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90