Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нишвил, джаз и жега: така работи вдъхновението

В Ниш започна един от най-интересните балкански музикални фестивали (снимки)

Майк Стърн с Чаба Тот Баги от „Балкан Юнион“, един от най-добрите концерти в първата вечер на Нишвил. Снимки: Авторът - Нишвил, джаз и жега: така работи вдъхновението

Майк Стърн с Чаба Тот Баги от „Балкан Юнион“, един от най-добрите концерти в първата вечер на Нишвил. Снимки: Авторът

В четвъртък в Ниш беше много горещо. В късния следобед наблюдавах с възхищение и известно недоумение десетките хиляди птици, които се събираха и разделяха в нажеженото до 39 градуса небе на огромни ята и кръжаха над реката и старата крепост. Два часа по-късно, когато градусите паднаха до (поносимите) 32, хиляди хора започнаха да се събират и обикалят из Нишката крепост, превърната в парк. Старата Османската крепост сега е – както гласеше клишето на социалистическия административен жаргон – място за отдих и култура. Но наистина става въпрос за отдих и култура. Из сенчестите алеи започва международният джаз фестивал „Нишвил“.

Не знам колко хиляди любители на джаза и различните му проявления бяха дошли на откриването фестивала на 10 август, но алеите и поляните на крепостта бяха така пълни, че разминаването наистина беше трудно. Към 20 часа вече отвсякъде се носеха различни ритми и мелодии, но нашата цел беше двойната главна сцена, на която се очакваха най-големите звезди.

Първият от шестте изпълнители за вечерта, сборен сръбско-аржентински оркестър на име „Нишвил танго Биг бенд“, се стараеше да събере заедно най-доброто от аржентинското танго, суинга и още нещо, което не успях да определя. По средата на едночасовия им концерт почти всички седящи места на голямата поляна бяха заети.

Малки и големи пристигат за фестивала „Нишвил“.

После на сцената излязоха „Васил Хаджиманов бенд“ – сръбски колектив, който от 1995 г. смесва традиционна балканска фолк музика с кънтри, уестърн и по-модерни стилове (фънк, уърлд). Резултатът е странно завладяващ, автентичен и богат на всякакви импровизации, нов подход към фюжъна и джаза. На сцената за две песни излезе и Бисера Велетанлич (леля на Хаджиманов), легендарна югославска джаз звезда от 60-те и 70-те години – която, ако съдим по овациите на публиката, въобще не е забравена.

Първата истинска световна звезда за вечерта беше американската джаз певица Пати Остин. И тя достави изключително изживяване за меломаните. Със стил, класа, талант и пълно владее на всички изразни средства, мис Остин изглежда е на върха на възможностите си. Всъщност тя навърши 66 години вчера и по време на шоуто публиката ѝ изпя сръбска поздравителна песен – по-трогателен момент дори от този, в който колежката ѝ Ник Уест се появи с торта с бенгалски огън.

Торта за рождения ден на Пати Остин

Програмата на Остин беше съставена изцяло от песни на Ела: How High the Moon, But Not For Me, Satin Doll, A Tisket A Tasket, You’ll Have To Swing It (Mr. Paganini), Honeysuckle Rose… кръщелницата на Куинси Джоунс и Дайна Уошингтън ги изпълни великолепно – в стила на Ела, но без опити да я имитира – и ни изпрати във времената, когато джазът изживяваше най-силните си години.

За всички фенове на класическия джаз концертите на Пати Остин са изключителен шанс да чуят на живо евъргрийни от репертоара на една от най-великите дами не просто в джаза, а в музиката на ХХ век. Ако сте изпуснали концерта ѝ в НДК на 17 май или просто искате да я чуете пак – тя ще пее и в Банско в последната вечер на фестивала (в събота, 12 август).

Може да чуем Пати Остин и в събота в Банско.

Предпоследната група на първата вечер беше „Балкан Юниън“ на унгарския китарист Чаба Тот Баги с участието на американския джаз китарист Майк Стърн. Чаба Тот Баги черпи вдъхновение от балканския фолклор (една от песните, които изпълни, беше „Калино моме“). С това напомня на технически малко по-несъвършена версия на Влатко Стефановски, но с повече джаз. Включването на Майк Стърн в концерта му измести рязко този център. Великият импровизатор и много емоционален инструменталист, започнал кариерата си в групата на Майлс Дейвис, успя да увлече не само публиката, но и Чаба, заедно с колегите му. Така работи вдъхновението.

До края на „Нишвил“ остават още три вечери (или нощи, защото последните концерти обикновено приключват към 2 часа през нощта). Говори се, че в събота и неделя се очаква дъжд. Но, така както адската жега не спря никого, вероятно и дъждът няма да е голяма пречка за срещата с добрата музика.

Джазът в Ниш не спира.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg