Софийски международен панаир на книгата

Джаз иконата Джон Скофийлд с концерт наесен в Пловдив

Скофийлд (вдясно) и Клиъри ще излязат пред публиката в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 1 ноември. Снимка: „Пловдив Джаз Фест“ - Джаз иконата Джон Скофийлд с концерт наесен в Пловдив

Скофийлд (вдясно) и Клиъри ще излязат пред публиката в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 1 ноември. Снимка: „Пловдив Джаз Фест“

Вълнуваща новина от европейската столица на културата Пловдив за любителите на джаза у нас: американското джаз-рок-блус дуо „Скофийлд & Клиъри“ са първите обявени участници в тазгодишния „Пловдив Джаз Фест“, който ще се проведе от 31 октомври до 2 ноември, обявиха организаторите на събитието.

67-годишният Джон Скофийлд е сред най-уважаваните джаз и джаз-рок китаристи от 80-те години насам. Зад гърба си има над 40 студийни албума, 3 награди „Грами” за „най-добър инструментален джаз албум” (2016) и „най-добро импровизирано джаз соло” (през 2016-а и 2017-а), съвместни проекти с музиканти, вариращи от легенди като Майлс Дейвис и Били Кобъм до авангардисти като триото „Медески, Мартин и Уд”.

Джон Клиъри е 56-годишен фънк и R’n’B музикант, роден в Англия, който от 20 години живее в Ню Орлиънс, където „изучава музикалната култура и живот” на родния град на джаза. Клиъри е вокалист, пианист, мултиинструменталист и автор на песни. С групата си „Jon Cleary & the Absolute Monster Gentlemen“ той също спечели „Грами” през 2016 г. за най-добър албум в категорията „регионална музика”.

„Фен съм на Джон Клиъри от много години, но работихме за първи път заедно през 2008 г., когато записахме албума „Piety Street“ и направихме две турнета – разказва за корените на настоящия проект Джон Скофийлд. – След като не се бяхме виждали известно време, се срещнахме в Ню Йорк и решихме, че ще бъде забавно отново да свирим заедно като дуо. Всеки, който е чувал Клиъри, знае, че на пианото той звучи като цял оркестър – и аз винаги съм готов да се включа. Ще свирим музика от Ню Орлиънс, ритъмендблус класики и джаз. Той ще пее доста, аз също – заедно с китарата ми.”

Тази година двамата са на турне в Европа и САЩ, чийто маршрут, освен през Париж и Виена, минава и през „Пловдив Джаз Фест“. Концертът на Джон Скофийлд и Джон Клиъри в Пловдив ще бъде на 1 ноември от 20 ч. в Дома на културата „Борис Христов“.