Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джаз по „Физика на тъгата“ в Ню Орлиънс

Музикантите от „Георги Петров квартет“, българинът е третият отляво надясно. - Джаз по „Физика на тъгата“ в Ню Орлиънс

Музикантите от „Георги Петров квартет“, българинът е третият отляво надясно.

Тъгата е провокирала творческия импулс у мнозина в джаза. А тъгата на Георги Гоподинов – един български джазмен в Ню Орлиънс. Георги Петров композира сюита по романа „Физика на тъгата“ и ще я изпълни със своя квартет на 20 януари в Джаз музея на Ню Орлиънс.

Освен самия Петров, в квартета му са още Трей Будрьо (контрабас), Брадли Уеб (барабани), Томас Майерски (алт саксофон). 

Джаз сюитата е в 10 части, които следват линията на романа: „Изоставяне“, „Минотавъра“, „Патологична емпатия“, „Гаустин“, „Тайм капсула“, „Сократ във влака“, „Купувачът на истории“, „Глобалната есен“, „Физика на тъгата“.

Произведението бе изпълнено за първи път пред публика в Америка края на ноември 2017-а. Сега, на 20 януари, и Георги Господинов има възможност да присъства, тъй като е в Ню Йорк като стипендиант на Центъра за учени и писатели „Дороти и Люис Кулман“. Ню Йорк е далеч от Ню Орлиънс, но писателят е отбелязал интереса си под събитието във Фейсбук.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ ПИШЕ НОВ РОМАН В НЮ ЙОРК

Също като писателя, и Георги Петров е роден в Ямбол. След известно време се премества заедно със семейството си в Бургас. Вдъхновен от „Дийп Пърпъл“ – и най-вече от Стив Морз – той учи китара. Под влиянието на родителите си учи икономика, приет е в няколко университета в САЩ и избира „Лорънс“ в Епълтън. Междувременно не изоставя музиката. Учи джаз и китара – и през 2013-а се дипломира със солов концерт. След известно време се установява в Ню Орлиънс.

Днес 31-годишният Георги вече има зад гърба си един авторски албум – Lost Originals, бенда „Георги Петров квартет” и сюитата „Физика на тъгата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах