VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Джаз посланикът на Куба с концерт в София

Легендарният латино джаз пианист свири на 29 октомври в зала „България“

Чучо Валдес пристига за втори път в България - шест години след концерта му в зала 1 на НДК. Снимка: Официален сайт на Чучо Валдес - Джаз посланикът на Куба с концерт в София

Чучо Валдес пристига за втори път в България - шест години след концерта му в зала 1 на НДК. Снимка: Официален сайт на Чучо Валдес

Легендарният джаз пианист Дионисио де Хесус Валдес Родригес – по-познат по цял свят като Чучо Валдес, ще изнесе солов рецитал след броени дни в столичната зала „България“. Събитието е част от програмата на деветото издание на фестивала „Пиано Екстраваганца”.

Още от най-ранно детство съдбата осигурява на Чучо Валдес всички условия да стане един от най-добрите пианисти в джаза и латино музиката. Майка му е учителка по пиано, баща му – един от пионерите на кубинския джаз, легендарен пианист и шеф на оркестъра на „Тропикана“, а детството му преминава в годините, преди Фидел Кастро да вземе вземе властта – докато най-популярните звезди на американския джаз често посещават Куба.

Роден през 1941-а, Чучо започва да свири пиано на 3 години, на девет изнася концерти, а на десет вече има договор като солист в „Тропикана”. На 14 завършва музикално училище, а на 15 – силно повлиян от музиката на Арт Тейтъм и Телониъс Монк, създава първото си джаз трио. В края на 50-те се включва като редовен музикант в оркестъра на баща си.

През 60-те Валдес учи в Хаванската консерватория, прави група и започва да формулира собствения си стил, като експериментира със смесване на джаз, класика и типично кубински и афро стилове.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

През 1970 г. Валдес и неговият състав стават първата кубинска джаз формация по времето на Кастро, която получава разрешение да пътува в чужбина – отначало на международен джаз фестивал в Полша, по-късно и в България. През 1973-а създава оркестър „Иракере” – новаторски и много влиятелен джаз ансанбъл, в който свирят прочути музиканти като тромпетиста Артуро Сандовал и саксофониста Пакито де Ривера. С уникалния си микс от джаз, рок, фънк, класика и традиционни кубински ритми, „Иракере” постигат големи успехи.

През 1978-а кубинските власти позволяват на окестъра нещо нечувано дотогава – да замине за САЩ за участие в Нюпортския джаз фестивал. Концертният албум, записан на фестивала, „Live at Newport“, печели „Грами” – голям успех не само за Чучо Валдес и оркестъра, но и за Куба, въпреки че двамата солисти – Де Ривера през 1980-а и Сандавал през 1990-та – избират да останат в САЩ.

Чучо Валдес никога не се отказва от Куба, продължава да пътува свободно и да свири и записва редовно в САЩ, като печели още 5 награди „Грами” и три „Латино Грами”. Днес музикантът живее основно в Испания, но редовно пътува до Куба и не спира с турнетата и новите записи.

Последното му гостуване у нас беше в НДК през април 2013 г., а предстоящият концерт на смятания за най-големия световен латино джаз пианист, е в зала „България” на 29 октомври, вторник, от 19,30 ч.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg