VivaPay

Джаз в Банско ще има отново през август

Добрата новина съобщи създателят на фестивала д-р Емил Илиев в Международния ден на джаза

Кенди Дълфър на джаз фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Джаз в Банско ще има отново през август

Кенди Дълфър на джаз фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Международният джаз фестивал в Банско ще се проведе от 8 до 15 август 2020 г., както всяка година, съобщи неговият създател и организатор д-р Емил Илиев. Съобщението за провеждането на фестивала въпреки епидемията от коронавирус идва точно на 30 април, Международния ден на джаза.

„И така, вече сме 30 април и това е за мен един голям празник – Международният ден на джаза. Жалко, че в тази тягостна атмосфера, свързана с извънредните мерки, не можем да се съберем в някой от джаз клубовете на София, но поне послушайте днес малко джаз. Както може би повечето знаят, преди 23 години създадох и от тогава всяка година организирам Международния джаз фестивал в град Банско. Стотици хиляди хора са посетили фестивала през тези години и се надявам, че въпреки коронавируса фестивал ще има и тази година. Той ще започне на 8-и август и ще продължи до 15-и август включително. Каня всички, които обичат джаза, да дойдат в град Банско. Да ни е честит Деня на джаза – 30 април!”, написа в профила си във Фейсбук д-р Илиев.

Международният джаз фестивал в Банско е един от големите летни музикални форуми в България. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена на площад „Никола Вапцаров“ в центъра на града.

В предварително обявената програма за август 2020 присъстват имена на изпълнители и групи от цял свят. Поканени са Charlie Hunter & Lucy Woodward (Великобритания), The Estudiantina Ensemble (Куба), Nicoletta Fabbri (Италия), R.E.D (Rio. Erik. Duo) (Индонезия), Amy Baker и „Amy and The Rhythm Sisters“ (Великобритания), „Драган Милованович Трио“ (Сърбия), Sarah Lenka (Франция), Uroš Perić & The Mambo Stars (Словения и Сърбия) и други.

Америка за България

От българските изпълнители на сцената ще излязат Jazz Fusion Trio PlaYIS – Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов – Стунджи, Петър Салчев & „Октет Пловдив“, както и Хилда Казасян заедно с „Биг Бенд Благоевград“ с гост барабанист Христо Йоцов.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg