Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джаз в Банско ще има отново през август

Добрата новина съобщи създателят на фестивала д-р Емил Илиев в Международния ден на джаза

Кенди Дълфър на джаз фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Джаз в Банско ще има отново през август

Кенди Дълфър на джаз фестивала в Банско през 2014 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Международният джаз фестивал в Банско ще се проведе от 8 до 15 август 2020 г., както всяка година, съобщи неговият създател и организатор д-р Емил Илиев. Съобщението за провеждането на фестивала въпреки епидемията от коронавирус идва точно на 30 април, Международния ден на джаза.

„И така, вече сме 30 април и това е за мен един голям празник – Международният ден на джаза. Жалко, че в тази тягостна атмосфера, свързана с извънредните мерки, не можем да се съберем в някой от джаз клубовете на София, но поне послушайте днес малко джаз. Както може би повечето знаят, преди 23 години създадох и от тогава всяка година организирам Международния джаз фестивал в град Банско. Стотици хиляди хора са посетили фестивала през тези години и се надявам, че въпреки коронавируса фестивал ще има и тази година. Той ще започне на 8-и август и ще продължи до 15-и август включително. Каня всички, които обичат джаза, да дойдат в град Банско. Да ни е честит Деня на джаза – 30 април!”, написа в профила си във Фейсбук д-р Илиев.

Международният джаз фестивал в Банско е един от големите летни музикални форуми в България. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Вечерните концерти събират многохилядна публика пред откритата сцена на площад „Никола Вапцаров“ в центъра на града.

В предварително обявената програма за август 2020 присъстват имена на изпълнители и групи от цял свят. Поканени са Charlie Hunter & Lucy Woodward (Великобритания), The Estudiantina Ensemble (Куба), Nicoletta Fabbri (Италия), R.E.D (Rio. Erik. Duo) (Индонезия), Amy Baker и „Amy and The Rhythm Sisters“ (Великобритания), „Драган Милованович Трио“ (Сърбия), Sarah Lenka (Франция), Uroš Perić & The Mambo Stars (Словения и Сърбия) и други.

От българските изпълнители на сцената ще излязат Jazz Fusion Trio PlaYIS – Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов – Стунджи, Петър Салчев & „Октет Пловдив“, както и Хилда Казасян заедно с „Биг Бенд Благоевград“ с гост барабанист Христо Йоцов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg