Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джаз за кавал, арфа и вале латино

Фестивалът „Жълтите павета“ с Теодосий Спасов, Едмар Кастанеда и Рамон Вале

Давид Дорантес, Теодосий Спасов и танцьорката Леонор Леал ще са кулминацията на фестивала „Жълтите павета“ на 10 октомври. - Джаз за кавал, арфа и вале латино

Давид Дорантес, Теодосий Спасов и танцьорката Леонор Леал ще са кулминацията на фестивала „Жълтите павета“ на 10 октомври.

Латино музиканти и една танцьорка влизат в кипяща симбиоза с виртуозния кавалджия Теодосий на сцената на Театър „Българска армия“. Концертът им е част от второто издание на фестивала „Жълтите павета“ – пъзел, ярък като пейзаж на Ван Гог, от стилове, жанрове и направления в съвременната музика. Над десетима майстори на джаза и фламенкото ще пренесат атмосферата на Южна Америка в сърцето на София на 9 и 10 октомври.

В първия фестивален ден сцената ще бъде покорена от Едмар Кастанеда – джазменът с арфата, композитор на крос-ритми за барабани, импровизатор на фламенко на китара, обединител на бибоп и колумбийска музика. Цяла една музикална вселена ще ни представи изпълнителят, който през годините е обединявал творческата си енергия с Маркъс Милър, Пакито ди Ривера, Джон Патитучи, Уинтън Марсалис, Джон Скофийлд и много други.

В София Кастанеда ще се представи в комбина със саксофониста Шломо Коен и перкусиониста Родриго Вилалон.

Едмар Кастанеда – джазменът с арфа.

Едмар Кастанеда – джазменът с арфата

След него на сцената излизат братя Мартинес и „Христо Йоцов проект“. Мигел и Хуан Мартинес са усвоили тънкостите на музиката в САЩ и Холандия, а сега попадат в единомислие и единозвучие с перкусиониста Христо Йоцов, подпомаган от пианиста Роб ван Бавел и контрабасиста Веселин Веселинов-Еко.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Във втория ден от „Жълтите павета“, 10 октомври, последователят на Чучо Валдес в кубинската пиано джаз-школа – Рамон Вале, ще смеси свои родни музикални форми със съвременен джаз, а и с класическа музика. Редом до него ще са басистът Омар Родригес, Либер Торенте на ударни, както и солистката на „Латин Джаз Синдикат“ Елза Вале.

Финалът на фестивала ще бъде поставен от фламенко пианистът Давид Дорантес и кавалджията Теодосий Спасов. Тон в емоцията между гласовете на пианото и кавала между тях ще дадат перкусиите на Хави Руйбал и танците на Леонор Леал.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Платформа A6 3