Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джаз за кавал, арфа и вале латино

Фестивалът „Жълтите павета“ с Теодосий Спасов, Едмар Кастанеда и Рамон Вале

Давид Дорантес, Теодосий Спасов и танцьорката Леонор Леал ще са кулминацията на фестивала „Жълтите павета“ на 10 октомври. - Джаз за кавал, арфа и вале латино

Давид Дорантес, Теодосий Спасов и танцьорката Леонор Леал ще са кулминацията на фестивала „Жълтите павета“ на 10 октомври.

Латино музиканти и една танцьорка влизат в кипяща симбиоза с виртуозния кавалджия Теодосий на сцената на Театър „Българска армия“. Концертът им е част от второто издание на фестивала „Жълтите павета“ – пъзел, ярък като пейзаж на Ван Гог, от стилове, жанрове и направления в съвременната музика. Над десетима майстори на джаза и фламенкото ще пренесат атмосферата на Южна Америка в сърцето на София на 9 и 10 октомври.

В първия фестивален ден сцената ще бъде покорена от Едмар Кастанеда – джазменът с арфата, композитор на крос-ритми за барабани, импровизатор на фламенко на китара, обединител на бибоп и колумбийска музика. Цяла една музикална вселена ще ни представи изпълнителят, който през годините е обединявал творческата си енергия с Маркъс Милър, Пакито ди Ривера, Джон Патитучи, Уинтън Марсалис, Джон Скофийлд и много други.

В София Кастанеда ще се представи в комбина със саксофониста Шломо Коен и перкусиониста Родриго Вилалон.

Едмар Кастанеда – джазменът с арфа.

Едмар Кастанеда – джазменът с арфата

След него на сцената излизат братя Мартинес и „Христо Йоцов проект“. Мигел и Хуан Мартинес са усвоили тънкостите на музиката в САЩ и Холандия, а сега попадат в единомислие и единозвучие с перкусиониста Христо Йоцов, подпомаган от пианиста Роб ван Бавел и контрабасиста Веселин Веселинов-Еко.

Във втория ден от „Жълтите павета“, 10 октомври, последователят на Чучо Валдес в кубинската пиано джаз-школа – Рамон Вале, ще смеси свои родни музикални форми със съвременен джаз, а и с класическа музика. Редом до него ще са басистът Омар Родригес, Либер Торенте на ударни, както и солистката на „Латин Джаз Синдикат“ Елза Вале.

Финалът на фестивала ще бъде поставен от фламенко пианистът Давид Дорантес и кавалджията Теодосий Спасов. Тон в емоцията между гласовете на пианото и кавала между тях ще дадат перкусиите на Хави Руйбал и танците на Леонор Леал.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство