Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джазът среща класиката: Епизод 2

40 пръста засвирват коледни песни, Бах и Гершуин в зала 1 на НДК

 Четири роля на една сцена са изключителна рядкост. Снимка: Архив, Румен Добрев - Джазът среща класиката: Епизод 2

Четири роля на една сцена са изключителна рядкост. Снимка: Архив, Румен Добрев

В неделя вечер от 20 часа зала 1 на НДК ще стане свидетел на втория спектакъл „Джазът среща класиката“, в който по безпрецедентен начин на една сцена застават цели четири рояла. Пианистите Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски-син и Живко Петров през юни вече впечатлиха с програма, включваща от Бах до Гершуин.

От четиримата всеки е свирил както класика, така и джаз, но в различна степен. Преди шест месеца вече видяхме любопитната колаборация помежду им – след като беше ясно, че както Георги Черкин и Иван Янъков не могат да свирят само класика, така и Заберски и Петров не могат само джаз.

„Идеята за проекта възникна през ноември (бел. ред. – миналата година) и всички бяха много въодушевени – обясни Иван Янъков дни преди първия концерт. – Истината е, че пианото е единственият инструмент, на който можем да свирим много ноти едновременно, при това с 40 пръста – това не може да се случи на други инструменти. На четири рояла може да се постигне оркестров ефект.“

Програмата на настоящия концерт, част от Новогодишния музикален фестивал, включва и нови произведения в аранжименти за 4 рояла и щрайх – сред тях коледни песни от цял свят, Римски–Корсаков, Бах, Гершуин, Рахманинов, Чайковски.

Как ли ще ги изнесат този път 40-те пръста на Янъков, Черкин, Петров и Заберски?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90