Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеф Безос дарява $10 млрд. за климата

Можем да спасим Земята, казва най-богатият човек на планетата

„Днес всеки, който не признава, че климатичните промени са истина и че ние, човеците, влияем на планетата по много значителен и опасен начин, не мисли разумно“, казва Джеф Безос. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джеф Безос дарява $10 млрд. за климата

„Днес всеки, който не признава, че климатичните промени са истина и че ние, човеците, влияем на планетата по много значителен и опасен начин, не мисли разумно“, казва Джеф Безос. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джеф Безос, собственик на „Амазон“ и най-богатият човек на планетата, ще дари 10 млрд. долара за борба с климатичните промени, съобщи самият той на 17 февруари. Новината идва седмици, след като служители на компанията му бяха заплашени с уволнение заради критични изказвания към ролята на „Амазон“ сред замърсителите на околната среда, отбелязва „Гардиън“.

„Фонд на Безос за Земята“ (Bezos Earth Fund) ще започне да разпределя даренията за каузата още това лято, съобщи милиардерът в своя профил в Инстаграм.

„Искам да работя заедно с други, за да подсилим ефекта от познатите начини и да изследваме новите възможности за борба с опустошителното влияние на климатичните промени върху планетата, която всички ние споделяме – каза бизнесменът. – Световната инициатива ще финансира учени, активисти, неправителствени организации – всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването и защитата на природата. Можем да спасим Земята. Това ще ни коства колективни усилия от големи и малки компании, държави по цял свят, световни организации, както и отделни индивиди.

Стартирането на фонда като че ли противоречи на действията на „Амазон“ от януари. Тогава неколцина служители на Безос поискаха публично по-активни действия от компанията в борбата с климата, но бяха предупредени, че ако продължават, ще изгубят работата си.

Личното богатство на Джеф Безос възлиза на почти 130 млрд., по данни на „Форбс“. Той неведнъж е влизал в пререкания по различни теми с президента Доналд Тръмп, познат със скептичното си отношение спрямо глобалното затопляне, особено, когато САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение.

„Днес всеки, който не признава, че климатичните промени са истина и че ние, човеците, влияем на планетата по много значителен и опасен начин, не мисли разумно“, коментира Безос по време на събитие на „Амазон“ в Индия миналия месец.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС