Джеф Безос дарява $10 млрд. за климата

Можем да спасим Земята, казва най-богатият човек на планетата

„Днес всеки, който не признава, че климатичните промени са истина и че ние, човеците, влияем на планетата по много значителен и опасен начин, не мисли разумно“, казва Джеф Безос. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джеф Безос дарява $10 млрд. за климата

„Днес всеки, който не признава, че климатичните промени са истина и че ние, човеците, влияем на планетата по много значителен и опасен начин, не мисли разумно“, казва Джеф Безос. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джеф Безос, собственик на „Амазон“ и най-богатият човек на планетата, ще дари 10 млрд. долара за борба с климатичните промени, съобщи самият той на 17 февруари. Новината идва седмици, след като служители на компанията му бяха заплашени с уволнение заради критични изказвания към ролята на „Амазон“ сред замърсителите на околната среда, отбелязва „Гардиън“.

„Фонд на Безос за Земята“ (Bezos Earth Fund) ще започне да разпределя даренията за каузата още това лято, съобщи милиардерът в своя профил в Инстаграм.

„Искам да работя заедно с други, за да подсилим ефекта от познатите начини и да изследваме новите възможности за борба с опустошителното влияние на климатичните промени върху планетата, която всички ние споделяме – каза бизнесменът. – Световната инициатива ще финансира учени, активисти, неправителствени организации – всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването и защитата на природата. Можем да спасим Земята. Това ще ни коства колективни усилия от големи и малки компании, държави по цял свят, световни организации, както и отделни индивиди.

Стартирането на фонда като че ли противоречи на действията на „Амазон“ от януари. Тогава неколцина служители на Безос поискаха публично по-активни действия от компанията в борбата с климата, но бяха предупредени, че ако продължават, ще изгубят работата си.

Личното богатство на Джеф Безос възлиза на почти 130 млрд., по данни на „Форбс“. Той неведнъж е влизал в пререкания по различни теми с президента Доналд Тръмп, познат със скептичното си отношение спрямо глобалното затопляне, особено, когато САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение.

„Днес всеки, който не признава, че климатичните промени са истина и че ние, човеците, влияем на планетата по много значителен и опасен начин, не мисли разумно“, коментира Безос по време на събитие на „Амазон“ в Индия миналия месец.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg