Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Джеф Безос връща човека на Луната – този път, за да остане

Засега ще пренася инструменти, сателити и луноходи, но някой ден може би и хора, надява се милиардерът

Лунният кораб на Джеф Безос ще кацне на Луната до 2024 г. Снимка: Twitter/Blue Origin - Джеф Безос връща човека на Луната – този път, за да остане

Лунният кораб на Джеф Безос ще кацне на Луната до 2024 г. Снимка: Twitter/Blue Origin

Предприемачът и собственик на „Амазон“ Джеф Безос представи макет на нов лунен кораб, предназначен за превозване на хора и оборудване до земния спътник. Безпилотният апарат на космическата му компания „Blue Origin“ трябва да направи първото си кацане на Луната до 2024 г., като ще пренася основно научни инструменти, сателити и луноходи.

Време е да се върнем на Луната, този път, за да останем“, каза Безос, цитиран от Би Би Си.

Детайлите за мисията му до Луната бяха представени във Вашингтон на специално събитие с участието на заинтересовани страни от бизнеса и представители на НАСА.

Корабът, назован „Blue Moon“ (Синя луна), може да доставя товари до лунната повърхност, да се превърне в четири самоходни роувъра, както и да пусне сателити в орбитата на земния спътник. При излитане от Земята ще тежи 15 тона, които заради изразходваното гориво ще намалеят до 3200 кг при кацане.

Мисията на „Blue Moon“ е да кацне на южния полюс на Луната, където наскоро в кратери бе открит лед. Водата, извлечена от ледниците, би могла да бъде използвана за извличане на водород, който да бъде използван за енергия за кораба при следващите му мисии.

През месец март 2018 г. администрацията на Тръмп обяви, че възнамерява да върне американските астронавти на Луната до края на 2024 г. В речта си Безос спомена, че ракетата би могла да е готова в рамките на поставения от Тръмп срок, но „само защото“ създаването ѝ е започнало през 2016 г.

Безос, заедно със „SpaceX“ на Илън Мъск, търси бъдеще за хората на Луната. Според визията му, хората ще могат не само да пътуват в широкия Космос, но и да живеят и работят там.

Цената да си позволиш да правиш интересни неща в Космоса сега е твърде висока, просто защото няма инфраструктура“, смята милиардерът.

Той представи с илюстрации идеята си за човешка колония в космоса, способна да поддържа не само нашия живот, но и флора и фауна.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах