VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Джеф Безос връща човека на Луната – този път, за да остане

Засега ще пренася инструменти, сателити и луноходи, но някой ден може би и хора, надява се милиардерът

Лунният кораб на Джеф Безос ще кацне на Луната до 2024 г. Снимка: Twitter/Blue Origin - Джеф Безос връща човека на Луната – този път, за да остане

Лунният кораб на Джеф Безос ще кацне на Луната до 2024 г. Снимка: Twitter/Blue Origin

Предприемачът и собственик на „Амазон“ Джеф Безос представи макет на нов лунен кораб, предназначен за превозване на хора и оборудване до земния спътник. Безпилотният апарат на космическата му компания „Blue Origin“ трябва да направи първото си кацане на Луната до 2024 г., като ще пренася основно научни инструменти, сателити и луноходи.

Време е да се върнем на Луната, този път, за да останем“, каза Безос, цитиран от Би Би Си.

Детайлите за мисията му до Луната бяха представени във Вашингтон на специално събитие с участието на заинтересовани страни от бизнеса и представители на НАСА.

Корабът, назован „Blue Moon“ (Синя луна), може да доставя товари до лунната повърхност, да се превърне в четири самоходни роувъра, както и да пусне сателити в орбитата на земния спътник. При излитане от Земята ще тежи 15 тона, които заради изразходваното гориво ще намалеят до 3200 кг при кацане.

Америка за България

Мисията на „Blue Moon“ е да кацне на южния полюс на Луната, където наскоро в кратери бе открит лед. Водата, извлечена от ледниците, би могла да бъде използвана за извличане на водород, който да бъде използван за енергия за кораба при следващите му мисии.

През месец март 2018 г. администрацията на Тръмп обяви, че възнамерява да върне американските астронавти на Луната до края на 2024 г. В речта си Безос спомена, че ракетата би могла да е готова в рамките на поставения от Тръмп срок, но „само защото“ създаването ѝ е започнало през 2016 г.

Безос, заедно със „SpaceX“ на Илън Мъск, търси бъдеще за хората на Луната. Според визията му, хората ще могат не само да пътуват в широкия Космос, но и да живеят и работят там.

Цената да си позволиш да правиш интересни неща в Космоса сега е твърде висока, просто защото няма инфраструктура“, смята милиардерът.

Той представи с илюстрации идеята си за човешка колония в космоса, способна да поддържа не само нашия живот, но и флора и фауна.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg