Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеф Кини, създателят на Дръндьото, идва у нас с нова история

Ще разкаже за новата си книга „Снегояд“ и ще раздава автографи

Норвежки деца на среща с Джеф Кини в Осло през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джеф Кини, създателят на Дръндьото, идва у нас с нова история

Норвежки деца на среща с Джеф Кини в Осло през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американецът Джеф Кини, създател на изключително популярната книжна поредица „Дневникът на един Дръндьо“, идва у нас за първата си среща с родните читатели на 5 декември в НДК. В София той ще представи новата си история „Снегояд“, част от „Шоуто на един Дръндьо“. Пред зрителите в зала 3 ще рисува на живо и ще разказва истории.

Кини е писател и илюстратор – той сам рисува книгите си. Поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ започва да издава в Америка през 2007 г. на хартия, иначе е позната на онлайн читателите от 2004 г. Идеята му хрумва още през 1998 г., а в следващите 8 години Кини я усъвършенства. Още с публикуването си става хит – „20th Century Fox“ екранизират първа, втора, четвърта и девета книга. На традиционния парад за Деня на благодарността в Ню Йорк миналата седмица, който достига по телевизията до милиони зрители, един от балоните беше на главния герой от книгите.

Един от балоните на парада в Ню Йорк за Деня на благодарността. Снимка: Джеф Кини/Туитър

У нас първата книжка със заглавие, дало име на поредицата, излиза 3 години по-късно от издателство „Дуо дизайн“. Книжките, които рядко надминават обем от 200 страници, много често попадат в класациите на най-търсените издания на родните книжарници. За Дръндьото на български засега са излезли 11 книги, а на английски – 14. Освен със забавните си истории, „Дневникът на един Дръндьо“ се характеризира и с илюстрациите си, като че ли нарисувани от дете, в стила на главния герой.

Главният герой, Грег Хефли, е възпитаник на основно училище, където всеки ден се сблъсква с различни предизвикателства и приключения. Обикновено го придружава най-добрият му приятел Раули, често в историите се появяват и по-големият му брат Родрик и по-малкия Мани.

„Шоуто на един Дръндьо“, в което Кини рисува и разказва за Дръндьото пред малките си читатели, първоначално започва да обикаля САЩ, след няколко години идва и в Европа. Това ще е първото му гостуване у нас. Шоуто ще започне в 14 ч., а след него Кини ще раздава автографи. Цената на билетите е 12 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90