Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеф Кунс? Не, благодаря

Парижки творци не приемат подарък на художника в памет на жертвите от „Батаклан“

„Букет лалета“ би трябвало да е „символ на спомена“... но дали не е просто продуктово позициониране? - Джеф Кунс? Не, благодаря

„Букет лалета“ би трябвало да е „символ на спомена“... но дали не е просто продуктово позициониране?

Година след терористичните атаки в Париж през 2015-а Джеф Кунс обяви, че ще подари на града монументална скулптура в памет на жертвите. Но критиците на проекта отвръщат: „Не, благодаря“, разказва „Гардиън“.

Около двайсет художници, галеристи и официални лица се подписват под отворено писмо с призив Париж да не поставя 12-метровата „Букет лалета“ пред Музея на модерното изкуство и в съседство на Токийския дворец.

Скулптурата, гигантска ръка, която държи разноцветни цветя, е замислена като препратка към Статуята на свободата с нейния факел, но се критикува от авторите на писмото като „продуктово позициониране“. Сред подписалите се са режисьорът Оливие Асаяс и бившият културен министър Фредерик Митеран.

„Брилянтен и иновативен творец през 80-те, Джеф Кунс се превърна в емблема на индустриалното изкуство, което е зрелищно и спекулативно“, пише в писмото.

Вижте още: ДЖЕФ КУНС ОБВИНЕН В КРАЖБА ОТ СЪВЕТСКА СКУЛПТОРКА

Но ако целта е да се почете паметта на жертвите на най-смъртносната терористична атака на френска земя, продължават критиците, „не трябва ли да има призив за смирение, с възможност, дадена на френски творци?“.

В писмото се допълва още, че локацията на скулптурата не е нито до „Стад дьо Франс“, нито до концентната зала „Батаклан“ и околните барове и ресторанти, където джихадисти избиха общо 130 невинни през ноември 2015 г.

Кунс, известен със заиграването си с обекти от популярната култура, казва, че е създал „Букет лалета“ в памет на жертвите и като символ на оптимизма – както и като опит да помогне на парижани да преодолеят трагедията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах