Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеф Кунс обвинен в плагиатство, копирал реклама

Спорната творба - с прасенце до паднала в снега жена

„Случка през зимата“ на Джеф Кунс е изложена в центъра „Помпиду“ в Париж. - Джеф Кунс обвинен в плагиатство, копирал реклама

„Случка през зимата“ на Джеф Кунс е изложена в центъра „Помпиду“ в Париж.

Джеф Кунс беше обвинен от френски рекламен агент, че в своя творба е копирал реклама за облекло от 1985 г. Съдебен пристав посети центъра „Жорж Помпиду“ в Париж, за да направи снимки на творба на американския художник, озаглавена „Случка през зимата“ (Fait d’Hiver). Там в момента има изложба, посветена на Кунс.

Творбата е създадена от порцелан през 1988 г. Тя изобразява сцена, която има сходства с реклама от 1985 г. на марката за облекло Naf Naf. В рекламата, която носи същото заглавие, прасенце се притичва на помощ на паднала в снега жена. Тя е в легнало положение, като вероятно върху нея се е стоварила лавина. До жената е застанало прасенце с бъчвичка алкохол около врата си.

В творбата на Кунс положението на тялото на младата жена и кичурите коса върху бузите са същите като в рекламата. Джеф Кунс обаче е показал и бюста й, докато това не е направено в рекламата – жената е облечена в дебело яке. Адвокат на рекламния агент увери, че ще бъде заведен съдебен иск.

Коментар от центъра „Помпиду“ няма, както и от Джеф Кунс.

Рекламата на Naf Naf

Рекламата на Naf Naf

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90