Джефри Ръш спечели делото за клевета срещу таблоид на Мърдок

Австралийският вестник „Дейли Телеграф“ трябва да изплати над 850 хил. долара на актьора за история, обвиняваща го в секстормоз

Джефри Ръш и Ерин Джийн Норвил като крал Лир и дъщеря му Корделия. Снимка: Heidrun Löhr/Sydney Theatre Company - Джефри Ръш спечели делото за клевета срещу таблоид на Мърдок

Джефри Ръш и Ерин Джийн Норвил като крал Лир и дъщеря му Корделия. Снимка: Heidrun Löhr/Sydney Theatre Company

Компанията „News Corp“ ще изплати над 850 хил. долара на Джефри Ръш, след като австралийски съд постанови, че вестник „Дейли Телеграф“ в Сидни е оклеветил актьора с твърдението, че се е държал неприлично по време на театралния спектакъл „Крал Лир“. Статиите във вестника по темата са „сензационна журналистика от най-лошия вид“, постанови съдията по делото Майкъл Уигни на 11 април, пише „Гардиън“.

Уигни отсъжда, че компанията „News Corp’s Nationwide News“, която издава „Дейли Телеграф“, и авторът на статията Джонатън Моран не са защитили твърденията си по време на делото. Доказателствата оборват изнесеното от вестника, собственост на Рупърт Мърдок, и обвиненията на актрисата Ерин Джийн Норвил. През ноември 2017-а таблоидът дава трибуна на историята ѝ, че Ръш я тормозил сексуално на репетициите на спектакъла. В него Ръш е Лир, а Норвил – дъщеря му Корделия.

Според съдията обаче, който „ясно осъзнава трудностите и недостатъците, често възникващи при жалби за сексуален тормоз“, Норвил е била „поставена под светлината на прожекторите“ от Моран и „Дейли Телеграф“. Освен това Уигни повтаря на няколко пъти, че „не е убеден, че госпожица Норвил е изцяло благонадежден източник“.

На излизане от съдебната зала актрисата заявява, че застава зад всяка своя дума, изречена пред съдията, и коментира, че случаят „е наранил всички“.

Компанията на вестника ще изплати 850 хил. долара на Ръш, но сумата тепърва ще се покачва и може да надхвърли 1 милион долара в зависимост от нанесените щети на кариерата на актьора. Експерти, поканени от съда, установяват, че в близката година Ръш има малка вероятност да получи „истински“ оферти за работа, предвид щетите върху репутацията му – а в следващите 12 до 18 месеца се очаква да има 50% по-малко ангажименти от обикновено. Процентът ще се покачи на 75% до 24 месеца, и чак след две години репутацията му ще бъде напълно възстановена.

Въпросната публикация се появява на първа страница на „Дейли телеграф“ през ноември 2017-а със заглавие „Крал Похот“ (на англ.: King Leer, игра на думи с Шекспировия King Leаr – бел. ред.). В текста на Марон се твърди, че в театъра в Сидни е постъпило анонимно оплакване срещу поведението на актьора. Подробностите следват в няколко по-малки публикации от следващия ден.

Вижте още: ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ ДЖЕФРИ РЪШ – ЗА СЕКСТОРМОЗ НА СЦЕНАТА

Ръш съди вестника по обвинения, че му се приписват определенията „перверзник“, „сексуален хищник“ и твърдението, че е „извършил сексуално нападение“. Историите били написани без намесата на Норвил.

В началото на делото през октомври миналата година Ръш коментира, че това са „най-лошите 11 месеца от живота ми“.

Вижте още: ДЖЕФРИ РЪШ ЖИВЕЕЛ КАТО „ЗАТВОРНИК“, ЗАВЕДЕ ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА

Според адвоката му, новинарската компания дължи на актьора високата сума, за да се покрият щетите за периода след излизането на историята във вестника – в годината преди това Ръш имал приходи от „милиони долари“, но в месеците след статията изкарал едва 44 хил. долара.

OPERA OPEN