Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джефри Ръш в образа на Джакомети

Австралийският актьор играе един от най-големите скулптори на ХХ век в британски филм

„В един момент започнах да вярвам, че аз сам съм създал всички тези пластики”, казва Джефри Ръш. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джефри Ръш в образа на Джакомети

„В един момент започнах да вярвам, че аз сам съм създал всички тези пластики”, казва Джефри Ръш. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Издължените фигури на Алберто Джакомети са сред шедьоврите на изкуството на ХХ век; една от тях бе продадена за $141 милиона. Но както мнозина търсени художници, швейцарският майстор многократно е копиран от фалшификатори. Стотици произведения на изкуството, създадени за снимките на голям британски филм за него, трябваше да бъдат унищожени по нареждане на Фондация „Джакомети“. Опасенията са, че копията биха могли да се появят на пазара и да бъдат погрешно приети за оригинали, съобщава „Гардиън“.

Филмът „Последен портрет“ рисува портрета на един измъчен гений – в ролята влиза носителят на „Оскар“ Джефри Ръш. С действие, развиващо се в Париж през 1964 г., по-голямата част от драмата се случва в ателието на художника – хаотична и клаустрофобична съборетина, задръстена с изкуство, инструменти и отпадъци от неговия ексцентричен живот, опръскани с боя и мазилка.

Авторите на филма пресъздават ателието с удивителна прецизност, разчитайки на снимки и архивни кадри. Те работят, направлявани от Фондация „Джакомети“ в Париж, от която са настоявали след края на снимките нито една от създадени за филма скулптури и рисунки да не оцелее.

Трябваше да унищожим всички скулптури… Не бихме желали сериозно количество фалшиви творби на Джакомети да излязат на пазара. В задълженията на Фондацията е да защитава своя артист и творчеството му. Ние напълно разбирахме техните притеснения”, обяснява Гейл Еган, продуцент на „Последен портрет“, пред „Обзървър“.

Джеймс Мерифийлд, главният художник на филм, допълва:

„Трябваше да съберем всички отливки и модели и да ги натрошим, защото от Фондацията бяха ужасени, че може да стигнат до черния пазар“.

Джакомети е майстор, който свежда човешкото тяло до най-оголеното му състояние. В момента „Тейт модърн“ представя негова ретроспектива, която потвърждава мястото му сред най-големите художници-скулптори на миналия век. Неговият „Ходещ човек“ бе продаден за рекордна сума на аукцион Лондон през 2010-а за £65 млн., а през 2015 г. в Ню Йорк неговият „Сочещ човек“ намери купувач срещу $ 141,3 млн.

Алберто Джакомети сред пластиките си

Ръш, който спечели „Оскар“ за портрета си на друг неспокоен гений – пианистът Дейвид Хелфгот в „Блясък“, признава пред „Обзървър“, че „перфектното пресъздаване“ на студиото е било „много вдъхновяващо, като истинско пътуване във времето за мен като актьор“.

Гледах документални кадри от началото на 60-те, в които Джакомети работи трескаво точно на това място. Беше разхвърляно, мръсно, удобно и пълно с недовършени произведения. Имахме щастието да работим под орловите погледи на експертите, осигурени от Фондация „Джакомети“ за изработването на репродукциите. В един момент дори започнах да вярвам, че аз сам съм създал всички тези пластики”, казва Ръш.

Антония Ата, една скулпторките, създали моделите за филма, произвежда копие на „Ходещият човек“ под строгия надзор на фондацията:

„Те много държаха на абсолютната точност, казваха ми: „Не, този нос трябва да е 1 милиметър вляво“. Стандартите им бяха изключително високи”.

Филмът, чийто сценарист и режисьор е Стенли Тучи, разказва за проблемите в брака на Джакомети: художникът окуражавал жена си да има връзки с други мъже, докато той бил обсебен от една проститутка, която се е превърнала в негова муза.

Но основният фокус на кинотворбата е ексцентричното приятелство на Джакомети с един от моделите му, Джеймс Лорд – богат американски писател и художник, изигран от Арми Хамър. Джакомети му обещава, че портретът му ще е готов само за един следобед, но вместо това го рисува 18 интензивни сеанса, които приключват едва когато разгневеният Лорд убеждава обсебения художник да спре. Тази картина е продадена през 1990 г. за повече от 20 млн. долара.

Премиерата на филма в Лондон е на 18 август.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg