POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джейми Кълъм за свободата и живота на село

Прочутият музикант отново на сцената с концерти на фестивалите Гластънбъри и Виен

„Трябваше да спра. Последните години всичко около мен се случваше толкова бързо, лудо. Нямах време за себе си, за семейството, за музиката, която исках да правя, да слушам“, казва Джейми Кълъм. Снимки: Jazz a Vienne - Джейми Кълъм за свободата и живота на село

„Трябваше да спра. Последните години всичко около мен се случваше толкова бързо, лудо. Нямах време за себе си, за семейството, за музиката, която исках да правя, да слушам“, казва Джейми Кълъм. Снимки: Jazz a Vienne

ВИЕН, специално за „Площад Славейков“

Джейми Кълъм се появява в бекстейджа на фестивала „Джаз във Виен“ (Jazz a Vienne) с тесни джинси, бял тишърт и бейзболна шапка. Жегата е непоносима, но той е твърдо решен да направи саундчек по обед, когато температурата в открития Римски амфитеатър е около 35 градуса.

Необходими са му само 20 минути, за да се убеди, че роялът и звукът ще са ок за концерта довечера.

Готов е за кратка среща.

„Никога не знам колко време ще ми отнеме една репетиция. Всичко е много индивидуално. Зависи от настроението ми в момента, кондицията, нагласите и формата на хората около мен. Различно е само когато работя с голям оркестър. Тогава се съобразявам с музикантите”, казва Джейми.

След няколкогодишна творческа пауза той се върна на голямата сцена, поемайки в нова музикална посока.

„Трябваше да спра. Последните години всичко около мен се случваше толкова бързо, лудо – продължава Кълъм. – Нямах време за себе си, за семейството, за музиката, която исках да правя, да слушам. След последния ми издаден албум в живота ни със Софи (съпругата му Софи Дал, модел, писател – бел. авт.) се появи нашата втора дъщеря. Това беше чудесен повод да се спра за малко. Странно, но цялата тази лудница, в която живеех през последните години изобщо не ми липсваше. Напротив. Открих удоволствието да прекарвам повече време у дома, да мързелувам, да слушам чужда музика. Да е тихо. Не съм предполагал колко зареждащо и вдъхновяващо може да бъде това време.”

Завръщането на Джейми Кълъм на фестивала Jazz a Vienne

Звукозаписните гиганти „Сони“ и „Юнивърсъл” наддават за Кълъм, който с първия си албум, тиражиран само в 500 броя, става международна звезда.

Договорът на „Юнивърсъл” обаче се оказва нож с две остриета. От една страна превръща Джейми в световна звезда, но от друга в него има клаузи, които задължават музиканта да се придържа стриктно към идеите и вкуса на продуцентите.

„Бях щастлив, защото работех с най-добрите екипи – казва Кълъм. – Имах мащаб, който е трудно постижим, ако зад теб стои независима звукозаписна компания. Но бързо разбираш, че не можеш да кривнеш от очакванията на другите. Аз съм музикант, който държи на свободата. Обичам да експериментирам, да рискувам. Когато обаче си включен в системата, нямаш право на излишни рискове. Усещах, че имам нужда от промяна.”

Въпреки че е известен повече като джаз пианист и вокалист, Джейми обича да експериментира с музикални жанрове, да сменя стилове и да прекрачва границите на допустимото в света на комерсиалната музика. През 2003 г. Кълъм е обявен за „най-продавания” джаз артист на Великобритания за всички времена.

„Подобно признание ме радва, но и много ограничава. Да не разочароваш публиката, да отговориш на очакванията на другите. Човек може да се обърка, изгуби. Особено, когато това му се случи, когато е млад. Трябваше ми време, за да разбера себе си, своите потребности. Помогна ми жената до мен. Тя ме остави да се намеря. Даде ми спокойствие и сигурност, че каквото и да се случи, тя стои зад моите решения. И нещата се случиха естествено…“

Кълъм се жени за модела Софи Дал, която днес се изявява като писател, на скромна церемония в Хемпшир в началото на 2010 г. Семейната къща е в Голям Мисенден, където дядото на Софи – известният писател Роалд Дал – живее през последната година от живота си.

„Обичаме това място, защото е свързано с нашия живот. Имаме време да бъдем пълноценно заедно. Важно е за нас, за децата. Трудно е, когато си в голям град. Всичко те поглъща, животът те иска. На село е друго. Спокойно, уютно. Имаш време, за да се вгледаш в другия, да го усетиш. Почивам си. Идват ми нови идеи. Подготвям нов албум, който е доста по-различен от последния (Interlude, 2014).”

Завръщането си на музикалната сцена през 2017 г. Кълъм отбелязва с участие на фестивала в Гластънбъри, където свири през 2004-а и 2009 г., както и на голям концерт в рамките на Jazz a Vienne.

„Фестивалите са важни заради публиката и атмосферата, които носят – твърди Джейми. – На концерт обикновено идват фенове. Когато си на фестивал с разнообразна програма и много музиканти, разбираш къде си, какво ти липсва или какво би искал да подобриш в свиренето си. Jazz a Vienne е място, на което си сверяваш часовника. Новата ми програма е различна. Доста по-провокативна. През годините съм свирил с различни музиканти. Последно бях с Били Джоел на турнето му в Щатите. Той е голям пианист и много симпатичен човек. Тези срещи ми дават една нова, по-различна посока да правя музика, да се чувствам пълноценно на сцената и на 40 години!”

https://youtu.be/L_mnXblnWPQ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС