Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Джейми Лий Къртис със „Златен лъв“ от Венеция

За цялостно творчество, но и за героинята ѝ в „Хелоуин“, която дава начало на кариерата ѝ

Джейми Лий Къртис на Американските музикални награди през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джейми Лий Къртис със „Златен лъв“ от Венеция

Джейми Лий Къртис на Американските музикални награди през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джейми Лий Къртис ще получи „Златен лъв“ за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция през септември. Церемонията по награждаването ѝ ще се проведе на 8 септември преди премиерната прожекция на „Хелоуин убива“ (Halloween Kills), най-новият филм от хорър поредицата „Хелоуин“. 

„За мен е изключителна чест, че Венецианският филмов фестивал ме отличава по този начин – казва Къртис в изявление. – Изглежда ми нереално, че съм толкова отдавна в тази индустрия и получавам награди „за цялостно творчество“, но за мен е особено значимо, че се случва сега и заради „Хелоуин убива“. „Хелоуин“ – и партньорството ми с Лори Строуд – даде начало на кариерата ми и я подхранваше. Да видя, че тези филми са еволюирали в нов франчайз, обичан от публиката по света, беше и си остава подарък.“

Лори Строуд е героинята на Лий Къртис в „Хелоуин“-поредицата, актрисата периодично се завръща към персонажа от 1978 г. насам. Заедно с Джейми Лий Къртис наградата за цялостно творчество през есента ще получи и Роберто Бенини.

„Италианското кино винаги е оценявало подобаващо жанра, който ми даде кариера, така че не може да съм по-щастлива и горда, че ще приема това отличие от Венецианския кинофестивал от името на Лори и всички смели героини, които отказват да се предадат и стоят изправени пред непреодолимите предизвикателства“, допълва актрисата.

Статуетката „Златен лъв“ се връчва всяка година от борда на Венецианското биенале, предложенията идват от директора на кинофорума Алберто Барбера.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg