Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джейми Оливър призова за приоритет на британските хранителни продукти пред вносните

Отворено писмо на прочутия готвач до премиера Борис Джонсън за въвеждането на стандарти за храните от чужбина

Джейми Оливър пише, че някои от най-големите световни икономики „изпитват глад за проверена и сигурна храна“ и това може да се окаже шансът на Великобритания да върне икономиката си в разцвет. Снимка: Джейми Оливър/Фейсбук - Джейми Оливър призова за приоритет на британските хранителни продукти пред вносните

Джейми Оливър пише, че някои от най-големите световни икономики „изпитват глад за проверена и сигурна храна“ и това може да се окаже шансът на Великобритания да върне икономиката си в разцвет. Снимка: Джейми Оливър/Фейсбук

Британският готвач и телевизионен водещ Джейми Оливър написа отворено писмо до премиера Борис Джонсън, в което защитава местната британска продукция и настоява за въвеждането на стандарти, които да дадат предимство на родното производство пред чуждите хранителни стоки.

Призивът му вносните продукти да се ползват със същия закон, приложим за британските производители, е подкрепен от селскостопанската индустрия, неправителствени организации и народни представители, защитаващи околната среда и правата на животните. Писмото му е предизвикано от нов закон, който позволява внасянето на хранителни стоки, които не се ползват с британския стандарт.

Писмото на Джейми е публикувано в „Сънди мейл“ и е споделено стотици пъти в социалните мрежи.

Според Оливър без изискванията, които важат за британските производители, Острова „ще отвори вратите си и ще се наводни с храна, която би била нелегална, ако е произведена тук“. По негово мнение някои от най-големите световни икономики „изпитват глад за проверена и сигурна храна“ и това може да се окаже шансът на Великобритания да върне икономиката си в разцвет.

Онлайн петиция с искания всички хранителни продукти, които се озовават в чинията на британците, да са с проверен произход, вече е събрала над 200 хил. подписа. Изискванията за методите на фермерите в Обединеното кралство са строги и очакваме същите да бъдат приложени към всеки хранителен продукт, който влиза на наша територия, за да сме сигурни, че храната, която ядем, е с добър произход и производството ѝ не замърсява околната среда, се казва в текста на подписката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg