Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джеймс Ърл Джоунс се отказва от Дарт Вейдър

Актьорът няма да озвучава легендарния персонаж, но ще бъде наследен от изкуствен интелект

Дарт Вейдър вероятно ще продължи да звучи с гласа на Джеймс Ърл Джоунс, но след обработка с изкуствен интелект.  - Джеймс Ърл Джоунс се отказва от Дарт Вейдър

Дарт Вейдър вероятно ще продължи да звучи с гласа на Джеймс Ърл Джоунс, но след обработка с изкуствен интелект.

Джеймс Ърл Джоунс, гласът на Дарт Вейдър в продължение на почти половин век, се разделя с ролята, съобщава „Венити Феър“. Гласът на 91-годишния актьор обаче ще продължи да бъде част от наследството на „Междузвездни войни“ – Джоунс се е съгласил негови архивни записи да се използват в комбинация с изкуствен интелект (ИИ) за „подмладяването“ на гласа му и пресъздаването му чрез технологиите в нови продукции.

„Казва, че иска да си почине от този конкретен персонаж – коментира Матю Уд от „Лукасфилм“. – А ние мислим как да продължим напред.

Решението идва с „Respeecher“, украинска стартъп компания, която използва ИИ за създаването на нови разговори и вдъхването на нов живот в стари гласови записи. „Лукасфилм“ открива услугите им за сериала „Книгата на Боба Фет“, когато трябва да се пресъздаде гласът на младия Люк Скайуокър. Двете компании после си партнират и за „Оби-Уан Кеноби“, който имаше премиера по-рано тази година.

Богдан Беляев е името на 29-годишния артист, натоварен със задачата да изпрати новите записи за „Оби-Уан“, но руската инвазия от 24 февруари идва неочаквано и се налага забързване на работата. Докато сирените за въздушно нападение над Лвов реват, Беляев завършва проекта си и изпраща записите в компанията „Skywalker Sound“ в северна Калифорния.

Джоунс е останал впечатлен от гласовете в „Оби-Уан Кеноби“ и това вероятно е подтикнало актьора да вземе решението, че легендарният персонаж е в добри ръце, пише „Венити Феър“.

Дарт Вейдър е неделима част от наследството на Джоунс в киното, актьорът е описан като „доброжелателен кръстник“ от Матю Уд, оставяйки огромен отпечатък върху героя. Джеймс Ърл Джоунс за пръв път влиза в ролята на злодея през 1977 г. в „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“, но само го озвучава, отбелязва „Варайъти“. Човекът, надянал добре познатата черна маска за екран, е покойният Дейвид Прауз. Джоунс озвучава персонажа както на големия, така и на малкия екран.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg