Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеймс Джойс се завръща в Ирландия?

Искат да репатрират останките на писателя за 100-годишнината от издаването на „Одисей“

Джеймс Джойс през 1915 г. Снимка: Алекс Еренцвайг/Уикипедия - Джеймс Джойс се завръща в Ирландия?

Джеймс Джойс през 1915 г. Снимка: Алекс Еренцвайг/Уикипедия

Да се репатрират останките на Джеймс Джойс и съпругата му Нора Барнакъл повече от 70 г. след смъртта на писателя предложиха общинските съветници на Дъблин. Така ще бъде спазено желанието на двойката да бъдат погребани в родната им Ирландия, пише „Гардиън“.

Роден в предградие на Дъблин през 1882 г., Джойс живее десетилетия извън страната. Писателят таи нескрита неприязън към ирландското общество поради трудностите да си намери работа. Умира в Цюрих през януари 1941 г. на 58-годишна възраст след операция на язва. Погребват го в гробището на града, а 10 г. по-късно там полагат и съпругата му Нора. През 1966 г. останките им са преместени от обикновеното градско гробище в по-добре поддържан гробищен парк. Там погребват и сина им през 1976 г.

Когато Джеймс Джойс умира, ирландският външен министър проявява хладен интерес към новината.

Моля пратете подробности за смъртта на Джойс. Ако е възможно, проверете дали е починал католик“, нарежда той.

По-късно, когато Нора моли тялото на писателя да бъде репатрирано, министърът отказва.

Новото предложение идва от общинските съветници Дърмът Лейси и Пади Маккартън на 14 октомври. Основният им аргумент е, че това е последното желание на двойката, което така и остава неизпълнено. Ако бъде одобрено, репатрирането на семейство Джойс ще съвпадне със 100-годишнината от издаването на „Одисей“ през 2022 г. Малко след излизането му, романът е забранен в Ирландия, като правителството се оправдава с проблеми на границата при внасянето на книгата.

В разговор през „Нюзток радио“ Маккартън споделя, че преместването на останките ще е особено подходящо сега, когато се задава голямата годишнина. Общината ще настоява пред Министерство на културата и наследството да разгледа сериозно предложението. Но крайната дума ще има правителството и Външно министерство.

Може би ще има хора, които не са почитатели на идеята и ще искат да оставят нещата така – коментира Маккартън. – Джойс е противоречива фигура, няма съмнение. Изгнанието е основен елемент в неговото творчество, но то да го преследва до вечни времена? Не мисля, че това е било част от плана му.“

Това не е първият опит останките на Джойс да бъдат върнати в родината му. Темата бе подета през 1948 г., когато в Ирландия се „завърна“ поетът Уилям Бътлър Йейтс. Останките му са докарани от Франция, но все още има съмнения, че това са именно неговите кости.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС