Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеймс Елрой: „Престъпление и наказание“ на Достоевски е руско лайно*

Авторът на „Поверително от Ел Ей“, смятан за наследник на Реймънд Чандлър и Дашиъл Хамет, не харесва и филмите по своите книги

„Направих много пари - казва Джеймс Елрой за екранизацията на „Поверително от Ел Ей“, - започнаха да ме разпознават, купуваха книгата ми, но филмът е лош, много лош.“ Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джеймс Елрой: „Престъпление и наказание“ на Достоевски е руско лайно*

„Направих много пари - казва Джеймс Елрой за екранизацията на „Поверително от Ел Ей“, - започнаха да ме разпознават, купуваха книгата ми, но филмът е лош, много лош.“ Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авторът на трилъри Джеймс Елрой нарече „Престъпление и наказание“ на Достоевски „руско лайно“ в интервю за испанския вестник „Ел Паис“.

В отговор на въпроса на журналиста Тони Гарсия коя е книгата, която отказва да прочете, Елрой се разсмива и отговаря директно: „Престъпление и наказание“ на Достоевски. Все започвам, стигам донякъде и си казвам:

„О, човече, не мога да чета това руско лайно, това не е за мен“.

Миналата година в интервю за „Гардиън“ Елрой също коментира книгата на Достоевски:

„От време на време си мисля, че трябва да прочета „Престъпление и наказание“, особено след като Джойс Карол Оутс ме нарече „американския Достоевски“. Това е Русия, това е XIX век. Не е моето нещо. Имам томчето вкъщи и всеки път, когато го взема в ръце, си казвам: „О, мамка му, не мога да го прочета!“.

Авторът на „Поверително от Ел Ей“ е не по-малко остър в коментарите си, когато става дума за едноименния филм, сниман по неговата книга през 1997 г.

„Направих много пари – казва Елрой пред „Ел Паис“, – започнаха да ме разпознават, купуваха книгата ми, но филмът е лош, много лош. Ръсел Кроу греши, Кевин Спейси греши, Ким Бейсингър греши… Само Дани де Вито ми изглежда добре. Мисля, че мога да кажа всичко това сега, когато Къртис Хенсън (режисьорът на филма – б.р.) е вече мъртъв.“

На въпрос на испанския журналист за екранизацията по „Черната далия“ Елрой отказва да отговори.

Джеймс Елрой е смятан за един от големите майстори на твърдите „черни“ трилъри, наследник на Реймънд Чандлър и Дашиъл Хамет. Личната му история е не по-малко шокираща от сюжетите на книгите му. След неразкритото убийство на майка му през 1958 г. Елрой започва да краде, взема наркотици, праща нацистки памфлети на момичетата, които харесва, критикува Кенеди и защитава робството. Известно време изкарва в затвора.

През 1981 г. излиза дебютният му роман „Реквиемът на Браун“, но истинска слава му носи четирилогията „Лосанджелиски квартет“, част от която са популярните и у нас романи „Поверително от Ел Ей“ и „Черната далия“.


* shit – букв. значение от англ.: лайно; може да се използва за изразяване на гняв, раздразнение или отвращение.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах