Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеймс Ливайн съди „Метрополитън опера“

За уволнението си диригентът иска 5,8 млн. долара обезщетение

„Това е цинична подмяна на добрата воля на движението #MeToo с цел обвиненията в сексуално насилие да послужат за претекст на отстраняването ми от „Метрополитън опера“ като част от дългогодишна кампания срещу мен“, коментира Джеймс Ливайн. Снимка: Марти Солl/„Meтрополитън опера“ - Джеймс Ливайн съди „Метрополитън опера“

„Това е цинична подмяна на добрата воля на движението #MeToo с цел обвиненията в сексуално насилие да послужат за претекст на отстраняването ми от „Метрополитън опера“ като част от дългогодишна кампания срещу мен“, коментира Джеймс Ливайн. Снимка: Марти Солl/„Meтрополитън опера“

Прочутият диригент Джеймс Ливайн, наскоро уволнен от „Метрополитън опера“ след обвинения за сексуално насилие над музиканти, търси правата си в съда. Той смята, че твърденията са безпочвени и имат за цел да очернят репутацията му, а отстраняването му от длъжност е в нарушение на трудовия му договор, пише „Холивуд рипортър “.

В документите по делото, внесени в четвъртък, се твърди, че разследването, предприето от „Метрополитън“ на базата на подадени сигнали за сексуално насилие от четирима музиканти, е съсипало легендарната кариера на маестрото. Ливайн е възмутен, че след толкова години, в които е служил на операта, са го уволнили просто с телефонно обаждане и че разследването е проведено на базата на „неясни и недоказани обвинения в пресата“. Той отрича да е извършвал престъпления със сексуален характер.

Със заведеното дело той ще търси поне 5,8 млн. долара обезщетение за нанесена обида, клевета и нарушение на договора между институцията и диригента.

74-годишният Ливайн вижда в уволнението си други, лични подбуди.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Това е цинична подмяна на добрата воля на движението #MeToo с цел обвиненията в сексуално насилие да послужат за претекст на отстраняването ми от „Метрополитън опера“ като част от дългогодишна кампания срещу мен“, коментира диригентът, а зад уволнението му, според него, стоят личните мотиви на главния директор на операта Питър Гелб.

От „Мет“ коментираха, че все още не са се запознали с материалите по делото и засега се въздържат от изявления. Адвокатите, представляващи институцията, отговориха, че Джеймс Ливайн е уволнен заради „правдоподобни и потвърдени доказателства за сексуални провинения“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах