Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джеймс Ливайн уволнен от „Метрополитън опера“

Срещу 74-годишния диригент са повдигнати обвинения в сексуално насилие

По време на разследването са разпитани повече от 70 човека, а първите обвинения срещу Джеймс Ливайн са повдигнати от четирима мъже, които твърдят, че диригентът ги е тормозил сексуално преди години, когато са били тийнейджъри.  Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джеймс Ливайн уволнен от „Метрополитън опера“

По време на разследването са разпитани повече от 70 човека, а първите обвинения срещу Джеймс Ливайн са повдигнати от четирима мъже, които твърдят, че диригентът ги е тормозил сексуално преди години, когато са били тийнейджъри. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нюйоркската „Метрополитън опера“ уволни дългогодишния диригент и бивш музикален директор на институцията Джеймс Ливайн, като прекрати окончателно всякакви контакти с него. Разследване доказа, че „поведението на Ливайн е нанасяло сексуални обиди, а той подлагал служителите си на тормоз“

Разследването, започнало през декември миналата година, е проведено от външна комисия и открива, че „г-н Ливайн е имал сексуално обидно поведение както преди, така и по време на работата си в „Метрополитън“, съобщиха от Операта, цитирани от „Ню Йорк Таймс“. Открити са доказателства, че в началото на своята кариера диригентът се възползвал от властта, която имал и я прилагал над по-уязвими музиканти, все още неутвърдени в сферата, за да им иска сексуални услуги.

„В светлината на тези разкрития „Метрополитън“ смята, че ще бъде неподходящо и невъзможно за г-н Ливайн да продължи работата си в операта“, коментират от институцията.

По време на разследването са разпитани повече от 70 човека, а първите обвинения са повдигнати от четирима мъже, които твърдят, че диригентът ги е тормозил сексуално преди години, когато са били тийнейджъри. Единият от пострадалите по онова време е бил на 16 г.

От „Мет“ не дават повече детайли около разследването, но в официално изявление Операта се твърди, че са открити „правдоподобни доказателства, че г-н Ливайн се е възползвал сексуално от уязвими артисти в началото на техните кариери, над които имал власт“. Потвърждават още и че прекратяват всякакви взаимоотношения с диригента за в бъдеще.

Говорител на Ливайн заяви, че той не е готов да коментира публично случая.

Името на 74-годишния диригент се свързва с „Метрополитън опера“ отдавна, а през 2016-а той се оттегля от позицията си на музикален директор поради здравословни причини. По време на дългогодишната си кариера той оформя облика на нюйоркската опера като една от най-добрите в света, междувременно Ливайн дирижира най-добрите оркестри, няколко пъти е избиран за музикален директор на Бостънската филхармония, а през 1983-а се появява на корицата на сп. „Тайм“ със заглавието „Най-добрият маестро на Америка“. Постига всичко това, въпреки множеството физически препятствия – бори се с болестта на Паркинсон и затова дирижира от специално пригодена инвалидна количка.

Вижте още: ДЖЕЙМС ЛИВАЙН СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ МЕТ ОПЕРА СЛЕД 40 ГОДИНИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах