POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джеймс Патерсън: За белите писатели мъже трудно се намира работа

Авторът на много успешни романи по-късно се извини за твърдението си

Джеймс Патерсън с Националния хуманитарен медал на САЩ, връчен му от президента Доналд Тръмп. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джеймс Патерсън: За белите писатели мъже трудно се намира работа

Джеймс Патерсън с Националния хуманитарен медал на САЩ, връчен му от президента Доналд Тръмп. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джеймс Патерсън, един от най-успешните писатели на съвремието, се извини за коментара си, че възрастните бели мъже също са обект на расизъм и трудно си намират работа. Патерсън е най-продаваният автор в САЩ и изказването му пред „Сънди Таймс“ предизвика остри реакции и критика онлайн, съобщава Би Би Си.

В пост във Фейсбук той сподели извинението си и се отрече от твърдението си за расизма:

„Извинявам се, че казах, че белите писатели мъже трудно си намират работа и това е форма на расизъм. Изобщо не мисля, че белите писатели са изправени срещу расизъм. Моля ви, знайте, че аз подкрепям разнообразието от гласове – в литературата, в Холивуд, навсякъде.

Патерсън има богато творчество и в кариерата си е продал около 450 млн. копия от книгите си в разнообразни жанрове – трилъри, документални и романтични романи. През 2020 г. бе най-продаваният автор във Великобритания и вече 14 години е най-търсеното име в библиотеките на Острова, сочат данни на „Нилсен Бук Рисърч“. Много популярна е поредицата му за чернокожия детектив и психолог Алекс Крос, въплъщаван от Морган Фрийман и Тайлър Пери във филмови адаптации по романите му.

Но въпреки това Патерсън смята, че страда от „форма на расизъм“ и споделя, че е трудно белите мъже да си намерят писателски ангажименти във филмовото, телевизионното театралното изкуство. В интервю за „Сънди Таймс“, публикувано през уикенда, той казва:

„Защо е така? Можеш ли да си намериш работа? Да. По-трудно ли е? Да. Още по-трудно е за по-възрастните писатели. Не се срещат много 52-годишни бели писатели например.“

Коментарите на Патерсън бяха посрещнати с недоверие и подигравка. Главните редактори на петте най-големи издателски къщи в САЩ са бели, отбеляза в Туитър Кийт Бойкин, автор на „Race Against Time: The Politics of a Darkening America“.

„Но Джеймс Патерсън смята, че са потиснати“.

„Като чернокож мъж, който е получил над 50 отказа за книги (всички от които днес са бестселъри), защото белите редактори са казвали, че не ги разбират или „вече имат чернокожи автори“, мога да кажа само едно: млъкни“, коментира Фредерик Джоузеф.

Расизмът, който Патерсън си мисли, че вижда в индустрията си, е „самото въплъщение на бялото превъзходство“, смята доктор Шола Мос Шогбамиму.

„Вероятно му липсват добрите стари времена, когато белите мъже са получавали всички писателски ангажименти“, отбелязва тя.

„Вълната на привилегията е отнесла Патерсън далеч по-напред, отколкото би го направил собствения му талант“, смята илюстраторката Шин Ин Кор.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg