Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Джеймс Уеб“ с поглед в нашия космически двор: Юпитер

Кадри от периода, в който учените калибрират настройките на свръхмощния телескоп

Юпитер и вляво Европа. Снимка: НАСА - „Джеймс Уеб“ с поглед в нашия космически двор: Юпитер

Юпитер и вляво Европа. Снимка: НАСА

След впечатляващите снимки на древния Космос, показани за пръв път по-рано през седмицата, НАСА пусна два кадъра на Юпитер – доказателства, че „Джеймс Уеб“, супермощният телескоп за 10 млрд. долара, може да работи и с много по-близки и познати на човечеството небесни обекти.

„В комбинация с изображенията от дълбокия Космос, публикувани онзи ден, тези изображения на Юпитер дават пълна представа за това, което „Уеб“ може да наблюдава: от най-отдалечените галактики до планетите в нашия собствен космически двор, които можете да видите с просто око от вашия личен двор“, коментира Брайън Холър от Научния институт за космически телескопи в Балтимор.

Изображенията са много детайлни и показват облаци газ около планетата гигант, Голямото червено петно и дори някои от по-слабо видимите пръстени. Забелязват се и няколко луни, сред тях Европа, чиято ледена обвивка крие гигантски океан. Виждат се още Метис и Тива.

Луните Европа, Тива и Метис. Снимка: НАСА

Снимките на Юпитер са направени съвсем скоро след изпращането на „Джеймс Уеб“ в Космоса на 25 декември 2021 г., когато учените са калибрирали системите му. Телескопът има за цел по-далечни обекти – далечни галактики, мъглявини, където се раждат планети толкова далече, че светлината им достига до обектива на телескопа 13 млрд. години по-късно.

Вижте още: КЪТЧЕ ОТ ВСЕЛЕНАТА С ДРЕВНИ ГАЛАКТИКИ МАЛКО СЛЕД ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ

Инфрачервената обсерватория е много мощен инструмент и ще бъде използван за много повече от „поглед в миналото на Вселената“, както казват от НАСА, ще изследва нашата галактика и близки обекти в Слънчевата система, например Юпитер.

В НАЧАЛОТО БЕ ГАЗ И ПРАХ. НОВИ КАДРИ ОТ ЯСЛАТА НА ЗВЕЗДИТЕ

Планетата гигант и Европа през микронния филтър на телескопа. Снимка: НАСА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС