Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Джеймс Уеб“ засне две от най-старите галактики във Вселената

Една от тях е създадена 350 млн. години след Големия взрив

Ако резултатите бъдат потвърдени, галактиката на снимката ще се окаже най-ранната, известна на човечеството досега. Снимка: НАСА - „Джеймс Уеб“ засне две от най-старите галактики във Вселената

Ако резултатите бъдат потвърдени, галактиката на снимката ще се окаже най-ранната, известна на човечеството досега. Снимка: НАСА

Свръхмощният телескоп „Джеймс Уеб“ засне някои от най-старите и най-далечни галактики, познати на човечеството, включително една, която вероятно се е формирала 350 млн. години след Големия взрив. Ако резултатите, изпратени от телескопа на НАСА, бъдат потвърдени, заснетата галактика ще отбележи нов рекорд – най-старата галактика, позната на астрономите досега, е създадена 400 млн. години след възникването на Вселената, пише „Гардиън“.

Последните открития на „Джеймс Уеб“ бяха публикувани в списание „Astrophysical Journal Letters“ с фокус върху две ярки галактики, създадени съответно 350 и 450 млн. след Големия взрив от преди 13,8 млрд. години. Необходими са обаче още проучвания, за да бъде  официално обявен рекордът.

„Това е много динамично време – коментира Гарт Илингуърт от Калифорнийския институт в Санта Круз. – Имаше много предварителни съобщения за още по-ранни галактики, но в астрономическата общност все още се опитваме да разберем кои от тях са реални.“

Двете галактики в близък план. Снимка: НАСА

Ако констатациите бъдат потвърдени, Уеб „ще се окаже много успешен в прокарването на космическата граница чак до ръба на Големия взрив“, коментират учените, работещи по телескопа. Кога и как са били формирани първите галактики остава въпрос, който дълбоко вълнува науката и до днес.

„Джеймс Уеб“ – най-мощният и голям телескоп, изпращан някога в Космоса, започна мисията си през лятото и от тогава изпраща редовно  снимки от познати и непознати кътчета от Вселената.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg