Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Джейн Бъркин изтегля името си от чантите Ермес, измъчвали влечуги

След като гледала смразяващо видео от ферми за крокодили, актрисата се дистанцира от прочутия аксесоар, наречен на нея

Джейн Бъркин се запознава с ръководителя на „Ермес“ през 1984 г. и оттогава е лице на прочутата серия чанти от крокодилска кожа на компанията. - Джейн Бъркин изтегля името си от чантите Ермес, измъчвали влечуги

Джейн Бъркин се запознава с ръководителя на „Ермес“ през 1984 г. и оттогава е лице на прочутата серия чанти от крокодилска кожа на компанията.

Джейн Бъркин се дистанцира от една от най-скъпите дамски чанти в света и пожела името ѝ да бъде премахнато от модела, кръстен на нея. Британската актриса заяви, че е поискала от „Ермес Интернешънъл“ да отстранят „Бъркин“ от названието „Бъркин Кроко“ на прочутия аксесоар от крокодилска кожа, след като е разбрала за „злите методи, използвани във фермите, където отглеждат влечугите“.

„Поисках от „Ермес“ да прекръсти „Бъркин Кроко“, докато не бъдат установени практики в съответствие с международните норми“, заяви 68-годишната актриса.

Фермите за крокодили отскоро са под прицела на активистката група за защита на животните РЕТА. На 23 юни тя публикува видео в YouTube, на което се виждат ужасяващите условия от ферми в Тексас и Зимбабве. Там крокодилите са натъпкани в тесни ями, а служители ги одират живи.

Изтезанията над крокодили – нагледно документирани във видеото на PETA (вижте го по-долу).

Изтезанията над крокодили – нагледно документирани във видеото на PETA (вижте го по-долу).

В сряда от „Ермес“ съобщиха, че също са шокирани от видеото на организацията, а в тексаската ферма вече е започнало разследване. Оттам поясняват, че не са собственици на конкретното място, както и че за чантите на Бъркин не са използвани кожи от там.

Същевременно луксозният бранд потърси начин да продължи и връзките си с актрисата, която е посланик на марката от 80-те години.

„Нейните коментари по никакъв начин не влияят на приятелството и доверието, което сме споделяли от много години насам“, се казва в становището на „Ермес“.

Достатъчно голяма, за да събереш всичко в нея, но и достатъчно стилна, за да носи името „Бъркин“ – това е прочутата чанта от крокодилска кожа, която се купува само след покана от производителя.

Достатъчно голяма, за да събереш всичко в нея, но и достатъчно стилна, за да носи името „Бъркин“ – това е прочутата чанта от крокодилска кожа, която се купува само след покана от производителя.

Компанията всъщност изгражда международната си репутация именно върху чантите от крокодилска кожа „Бъркин“, образец за ексклузивност на фирмата. Клиентите трябва да бъдат поканени да си купят аксесоара, а дори и след попадане в списъка на чакащите може да преминат месеци, докато продуктът стигне до новия си притежател.

Самата чанта е измислена, когато през 1984 г. Бъркин седи до Жан-Луи Дюма в самолет и му се оплаква, че не може да открие чанта, достатъчно голяма, за да ѝ върши работа. На свой ред предприемачът предлага да направи огромна дамска чанта – така че да може да си носи „къщата“ в нея, но и достатъчно стилна, за да може брандът с гордост да сложи името си на нея.

И „Бъркин Кроко“ става истинска класика. Наскоро дори бе поставен рекорд, след като един от аксесоарите, везан с диаманти, бе продаден на търг в Хонконг за близо 222 хиляди долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС