Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джейн Остин и историята за прекрасната Касандра

Неиздавана у нас книга на английската писателка влиза в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”

Илюстрациите в „Прекрасната Касандра“ са на младата художничка Вяра Бояджиева, която скоро ще защитава магистърска степен по илюстрация в Кеймбридж. - Джейн Остин и историята за прекрасната Касандра

Илюстрациите в „Прекрасната Касандра“ са на младата художничка Вяра Бояджиева, която скоро ще защитава магистърска степен по илюстрация в Кеймбридж.

До какво може да доведе пробването на нова шапка! Променя личността ти, да не говорим за поведението. Ако пък си позволиш и да излезеш на улицата с нея (въпреки че не е твоя), започват поредица от катастрофи. Това може да го разбере само една жена. А ако има писателски талант, ще го опише като Джейн Остин. О, да! Самата Джейн Остин има такава книга. Даже роман. Писала го е на 12 години и е нарекла главната си героиня на любимата си сестра Касандра. А сега „Прекрасната Касандра” излиза и на български.

Ако попаднете на слабоизвестен текст на Джейн Остин, какво ще направите? Няма ли да ангажирате някои от най-добрите преводачи и илюстратори, за да я преведат и нарисуват? Точно това са направили от издателство „Лист“. Книгата става част от поредицата им „Детски шедьоври от велики писатели“ заедно с Вирджиния Улф, Мери Шели, Джеймс Джойс, Даниил Хармс, Марк Твен… отбрана компания за създателката на „Гордост и предразсъдъци“ (някои изследователи на Остин откриват прилики между Касандра и Лидия от „Гордост и предразсъдъци“). Преводът на „Касандра“ е на Диана Симеонова, а илюстрациите – на младата художничка Вяра Бояджиева, която скоро ще защитава магистърска степен по илюстрация в Кеймбридж.

Та излиза Касандра от ателието на майка си с чужда шапка на главата и приключенията започват. Качва се на файтон и прекосява целия град без никакви пари в джоба, после изяжда един сладолед и се налага да избяга от сладкарницата, защото, както вече научихте, няма с какво да си плати. А после става още по-хулиганско…

Илюстрация: Вяра Бояджиева

Илюстрация: Вяра Бояджиева

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС