Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Дженифър Лорънс: Плащат ми по-малко, защото съм жена

Актрисата е възмутена от разликата в заплащането с колегите си мъже и от отмяната на конституционното право на аборт

Дженифър Лорънс от години сигнализира за неравенството в заплащането между мъже и жени в Холивуд. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дженифър Лорънс: Плащат ми по-малко, защото съм жена

Дженифър Лорънс от години сигнализира за неравенството в заплащането между мъже и жени в Холивуд. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дженифър Лорънс сподели притесненията си относно голямата разлика в заплащането на мъже и жени актьори в Холивуд. Актрисата, която е на корицата на октомврийското издание на „Вог“, е поканена от изданието да коментира отмяната на конституционното право на жените в САЩ да правят легални аборти и разкри, че не иска да отглежда децата си в свят, в който неравенството е норма.

Повечето актьори в Холивуд получават огромни хонорари, понякога дори повече отколкото заслужават за работата си, отбелязва Лорънс, но това не заличава разликата в заплащането:

„Няма значение колко работя. Пак няма да ми се плати толкова, колкото на един мъж, защото имам вагина?“, възмущава се Лорънс в интервюто за списанието.

Неравното заплащане между актьорите е кауза на Лорънс отдавна – през 2014 г. стана ясно, че хонорарът ѝ за „Американска схема“ е значително по-нисък от този на колегите ѝ мъже. Наскоро „Венити Феър“ съобщи, че актрисата е получила 5 млн. долара по-малко от Леонардо ди Каприо за участието си в сатирата „Не поглеждай нагоре“.

„Не искам да омаловажавам семейството си, макар че знам, че много хора имат същата дилема, но как да отгледам дъщеря си и да я накарам да вярва, че заслужава равенство? Как?“, продължава Лорънс.

Актрисата освен това споделя и възмущението си от друга наболяла тема в САЩ – отмяната на решението по делото от 1973 г. „Роу срещу Уейд“, което гарантира конституционното право на жените да абортират. През май тази година Лорънс потвърди, че е родила първото си дете, момче, от съпруга ѝ Кук Марони, но разкрива, че успешната бременност е била предшествана от два травматични спонтанни аборта.

Лорънс е родом от Кентъки, а щатът бе сред тези, които се възползваха от отмяната на „Роу срещу Уейд“ и забраниха легалните аборти.

„Милиони пъти обмислях това, което се случваше с тялото ми, когато бях бременна. А аз изкарах чудесна бременност, бях късметлийка. Това промени всяка секунда от живота ми и не мога да спра да мисля какво би се случило, ако бях принудена да родя.“

Решението на Върховния съд на САЩ обаче е повлияло и на отношенията ѝ със семейството, актрисата често е споделяла за различията в мненията с баща си, който е републиканец и сред поддръжниците на президентството на Тръмп.

„В последните години се стараех да простя на баща си, да опитам да го разбера. Но информацията, която той получава, е различна, животът му е различен. Опитах да преодолея това, но не успявам. Съжалявам, че отприщвам това, но не искам да имам работа с хора, които не са политически пристрастни. Живеем в САЩ. Трябва да сме политически пристрастни, ситуацията е твърде критична. Политиката убива хора.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg