Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джералдин, дъщерята на Чарли Чаплин, пристига в София

Представя лично филм по Дино Будзати, в който си партнира с Валентин Ганев

Джералдин Чаплин е дъщеря на Чарли Чаплин и внучка на драматурга Юджийн О’Нийл. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джералдин, дъщерята на Чарли Чаплин, пристига в София

Джералдин Чаплин е дъщеря на Чарли Чаплин и внучка на драматурга Юджийн О’Нийл. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джералдин Чаплин, дъщеря на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл, ще пристигне в София през март като специален гост на „София филм фест“. Актрисата, първо от общо осем деца за двойката и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл, ще получи Наградата на София от Столична община.

Поводът за гостуването на Чаплин е филмът „Лука“ на Джесика Удуърт, който актрисата ще представи лично в програмата на кинофорума. Във филма, съвременен прочит на романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, тя играе Генерала, единствената женска роля в състава. Партнира ѝ Валентин Ганев като Командир Гор.

„Лука“ е копродукция между Белгия, Италия, Нидерландия, България и Армения. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка, но попада в изолирана крепост. Нейните обитатели от години напразно чакат нападение от мистичен враг.

„Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба – споделя режисьорката. – Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето. Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“

Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература, но още от раждането на идеята за филма, режисьорката знае, че ролята на Генерала е единствено за Джералдин Чаплин.

„Нейното изпълнение е знаменито – пише Савина Петкова в ревюто си за филма в „The Playlist“. – Взискателните заповеди и сурови наказания илюстрират неизменните окови, налагани от йерархията, която задушава любовта и човешката грижа под знамето на добродетели като подчинение, издръжливост и саможертва. Въпреки това Чаплин оживява тази роля с точното количество финес, за да намекне за уязвимостта на нейния персонаж.“

Със своето присъствие, образ и блясък, Чаплин „обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова трагедия“, отбелязва Нийл Йънг в „Screendaily“.

Българско участие има и в екипа зад камера в лицето на художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „Арт Фест“ (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от програма „Творческа Европа“ Медиа на Европейския съюз и Евроимаж.

Джералдин Чаплин прекарва голяма част от детските си години в швейцарски пансион. Първоначално има намерение да се развива като професионална балерина и учи в Кралската балетна академия в Лондон. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977). „Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който ѝ донася световна слава.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg