Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Джесика Частейн за закона „Не казвай гей“: Дискриминативно законодателство

Актрисата се включи от сцената на оскарите в дебата за Закона срещу говоренето за половата идентичност в училище

Джесика Частейн получи „Оскар“ за главна роля във филма „Очите на Тами Фей“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Джесика Частейн за закона „Не казвай гей“: Дискриминативно законодателство

Джесика Частейн получи „Оскар“ за главна роля във филма „Очите на Тами Фей“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Маргинализирането на хората с различна сексуална идентичност и проблемите, които срещат в ежедневието си, е тема, която все по-често повдигат кинотворците в Холивуд, и не само. Трибуната на оскарите и тази година бе използвана, за да се осветят проблематични теми –  със статуетката си за актриса в поддържаща роля Ариана ДеБоз стана първата куиър актриса с награда в категорията, посвещавайки я на всички младежи, които може би са объркани от идентичността си, а Джесика Частейн, която взе отличието за главна женска роля, коментира от сцената „дискриминативното и изпълнено с предразсъдъци законотворчество, което се стеле в страната ни“.

„Точно сега излизаме от трудни времена, преживели сме травми и изолация и толкова много хора се чувстват обезнадеждени и сами – каза Частейн в благодарствената си реч. – Самоубийството е водеща причина за смъртността в Щатите. Проблемът е засегнал много семейства, включително моето, но най-вече членовете на ЛГБТИ+ общността, които понякога се чувстват не на място сред връстниците си. Изправени сме пред дискриминитавно и изпълнено с предразсъдъци законодателство, което се стеле в страната ни и има за цел единствено да всее още по-голямо разделение. По целия свят невинни цивилни са подложени на агресия и престъпления от омраза.

Повод за речта на Частейн е т. нар. закон „Не казвай гей“, който вече бе приет от местната управа на Флорида, но предстои да бъде подписан от губернатора на щата. Той предвижда забрана на дискусиите за половата идентичност и сексуалната ориентация в училищата за ученици до 3. клас, тъй като според републиканската партия, предложили закона, това е тема, която трябва да се обсъжда само с родителите на децата. Текстът на закона позволява на родителите да завеждат дела срещу училищата, ако сметнат, че мярката не се прилага адекватно. В деня, в който щатската управа на Флорида прие закона, законотворците в Джорджия предложиха подобен проектозакон, който забранява дискусиите за половата идентичност и сексуалната ориентация в учебните заведения, финансирани от държавата.

Темата за самоубийствата в САЩ е болезнен проблем, показват няколко изследвания – според статистика на Центъра за контрол и превенция на болестите самоубийството е втората водеща причини за смърт сред младите хора, а членовете на ЛГБТ+ общността показват суицидни наклонности четири пъти по-често от връстниците си.

На 27 март, когато се проведе церемонията „Оскар 2022“, Частейн бе отличена за играта си в „Очите на Тами Фей“. Тами Фей Бакър е популярна телевангелистка, позната с екстравагантната си личност и с ревностната си защита за правата на ЛГБТ+ общността.

„Във времена като тези си мисля за Тами и се вдъхновявам от нейните радикални прояви на любов – продължи Частейн. – Тази вечер говорихме много за любов. И аз съм вдъхновена от нейното състрадание, виждам го като водещ принцип, който трябва да ни сочи пътя напред. Свързва ни в нашия стремеж да бъдем приемани такива, каквито сме, приемани заради човека, когото обичаме и за да живеем без страх от насилие и терор. На всеки от вас, който се чувства обезнадежден или сам, искам да кажа, че вие имате нашата безусловна любов заради уникалната ви същност като хора.“

Законът бе една от темите, с които водещите на церемонията Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс се шегуваха в началото на събитието, залагайки на стилна закачка с думата „gay“, която в английския се използва в смисъла на „жизнерадостен, весел“.

По-рано този месец служителите на „Дисни“ организираха стачка в знак на неодобрение срещу директора на компанията Боб Чапек и скандираха „Казвай гей“.

Вижте още: СЛУЖИТЕЛИ НА „ДИСНИ“ НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ СВОЯ ДИРЕКТОР

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах