Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Джесика Ланг пристига в София

Откриват изложба с нейни фотографии в Националната галерия - Двореца

Джесика Ланг наблюдава света през обектива на фотокамерата от около 20 години. Снимка: Maнуел Утамуро/Галерия Хауърд Грийнбърг, Ню Йорк - Джесика Ланг пристига в София

Джесика Ланг наблюдава света през обектива на фотокамерата от около 20 години. Снимка: Maнуел Утамуро/Галерия Хауърд Грийнбърг, Ню Йорк

Голямата американска актриса Джесика Ланг пристига у нас, за да представи лично изложбата си с фотографии, съобщават организаторите от Фондация „Мусиз“. Събитието е през юли в Националната галерия в София.  

Носителка на две награди „Оскар“, Ланг в продължение на около две десетилетия пресъздава света като фотограф. Първата си изложба в България тя ще открие на 4 юли в Двореца. Ретроспективата е в рамките на поредицата „Майстори на фотографията“ и включва близо 120 черно-бели фотографии, създадени по време на пътуванията ù по света.

На откриването на изложбата Джесика Ланг ще бъде заедно със своя галерист Хауърд Грийнбърг. Двамата ще проведат разговор пред публиката, началото е от 18,30 ч.

Галеристът Хауърд Грийнбърг. Снимка: Бастиан Вуд

Във фотографиите на актрисата има усещане за кино – атмосферата, драматичното осветление и блестящо уловените моменти разказват истории, обясняват специалистите. Ланг обозначава мястото само като заглавие и не датира снимките си, което още повече акцентира върху тяхното безвремие.

„Позицията на Джесика като фотограф е тази на анонимен наблюдател. Намирам това за много интересно, защото като актриса тя трябва постоянно да ангажира и колегите, и публиката си. Като фотограф е избрала противоположната гледна точка“, коментира кадрите ù Мери Елън Марк, един от знаменитите документални фотографи на нашето време.

„Минесота, 2011-18“, Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийнбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг печели стипендия да учи фотография в Университета на Минесота през 1967г., но се отказва от този път, за да се занимава с актьорско майсторство. През 1970-те се сприятелява в Париж с фотографите Робърт Франк и Дани Лайън, които ù помагат да се развие и усъвършенства зад фотокамерата. Към тази страст актрисата се завръща в началото на 1990-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica. От тогава не спира да снима.

Първоначално е привлечена от фотографията като от начин да документира живота и израстването на децата си, впоследствие Джесика Ланг продължава да снима като антидот срещу суетата на Холивуд:

„Това е начин на работа, който е противоположен на актьорската игра. Фотографията не зависи от взаимодействието, тя може да бъде самостоятелна и лична“.

„Минесота, 2011-18“, Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийнбърг, Ню Йорк

Фотографиите ù са излагани в Музея „Джордж Ийстман“ в Рочестър, щата Ню Йорк (2009), в Музея за мултимедийно изкуство в Москва (2014), Галерията за художествена фотография в Ню Орлиънс (2014), Центъра за изкуство „Санта Моника“ в Барселона (2015), Културния център на Кашкайш в Португалия (2015), галерията „Хауърд Грийнбърг“ в Ню Йорк (2008, 2013, 2016, 2019, 2020), MOPA – Музея за фотографски изкуства в Сан Диего (2013)… Тя е първият носител на почетната награда на Музея „Джордж Ийстман“ през 2009 г. Сред нейните книги са дебютната ù монография „50 фотографии“(Power House, 2008), „В Мексико“ (RM, 2010) и детската книга „Става дума за едно малко птиче“ (Sourcebooks, 2013). На партньора си от 26 години, драматурга и актьора Сам Шепърд, който ù подарява първия фотоапарат, тя посвещава книгата си „Магистрала 61“ (2019).

„Ню Йорк, 2020-21“, Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийнбърг, Ню Йорк

Хауърд Грийнбърг е сред водещите фотогалеристи в света, куратор и утвърден търговец на изкуство. Основава едноименната галерия през 1991 г. Притежава колекция от повече от 40 000 фотографии, представяна в редица музеи по света. Списание „American Photo“ го обявява за един от двадесет и петимата най-влиятелни личности във фотографията.

Фотографиите на Джесика Ланг може да бъдат разгледани в Двореца до 29 септември 2024 г.

„Роуд Айлънд, 2011-2018“, Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийнбърг, Ню Йорк

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg