Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Статуи от Палмира на 2 хил. г. строшени безжалостно

Ислямистите рушат, тълпа наблюдава погрома със задоволство

Статуите са ценни образци на палмирското изкуство – но дали са оригинали, или реплики все още не може да се каже. - Статуи от Палмира на 2 хил. г. строшени безжалостно

Статуите са ценни образци на палмирското изкуство – но дали са оригинали, или реплики все още не може да се каже.

Ислямска държава публикува снимки на свои бойци, разбиващи с огромни чукове статуи от античните руини на Палмира в Сирия. На фотографиите се виждат общо шест от монументите, някои от които на повече от 2000 години, удряни безжалостно, докато наоколо тълпа от зяпачи наблюдава със задоволство.

Според джихадистите статуите са били иззети от „контрабандист“, който за наказание бил удрян с камшик.

Сред шестте унищожени статуи попада 3-метрова фигура на лъв от руините на Палмира, който е на повече от 2000 години, съобщава ВВС. Мамун Абделкарим от сирийската служба за културното наследство коментира, че това е най-сериозното престъпление на Ислямска държава срещу древния град.

Абделкарим потвърждава, че всички статуи са ценни експонати от палмирското изкуство, но добавя, че не е сигурен дали те са оригинали или реплики.

„Има стотици подобни статуи в Дамаск, след като те бяха евакуирани от националния музей в Палмира – казва той пред IBTimes. – За да потвърдим автентичността, трябва да ги изследваме на място. Убеден съм, че ако Палмира остане под контрола на Ислямска държава, ще видим още много подобни кадри.“

В края на месец май бойците на Ислямска държава нахлуха сред руините на Палмира, след като превзеха съвременния град в съседство. По-рано джихадистите сринаха с булдозери, чукове и експозиви няколко други древни асирийски града – Нимруд, Хатра и Дур Шарукин. През февруари пък те разпространиха видео, показващи разрушението на артефакти на хиляди години в музея в иракския град Мосул.

Палмира е наричана Невестата на пустинята. Градът през Второто хилядолетие пр. Хр. През I-III век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен е от римляните през 273 г. В миналото е бил важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90